Het schip

De Randmeer is een middelgrote open zeilboot naar een ontwerp van E.G. van Stad. De Randmeer is op verzoek van het KNWV ontworpen in 1958. Het moest een schip zijn dat geschikt is voor tochten zeilen op de binnenwateren, grote rivieren en de Randmeren. De Randmeer is een open zeilboot geworden waarmee ook goed wedstrijden gezeild kunnen worden. Het onderwaterschip vormt een klassiek S-spant met een kielmidzwaard. Dankzij deze constructie is de boot relatief makkelijk te traileren maar heeft het toch een vlakke kuipvloer. Oorspronkelijk werd de Randmeer gebouwd door Van de Stadt. Sinds 1969 echter wordt hij alleen nog gebouwd bij Jachtwerf Heeg te Heeg.

Eenheidsklasse
De oorspronkelijke kielmidzwaard uitvoering met het aangehangen roer, is sinds 1964 een door het KNWV erkende nationale klasse. Als eenheidsklasse wordt er volop in wedstrijd gezeild.

De boot wordt als twee of als driemans boot gevaren en is uitgerust met trapeze en spinnaker.

De Randmeer is 6,50 meter lang en 2,10 meter breed. De romp weegt 500 kilo. De diepgang kan met behulp van het zwaard variëren van 0,55 tot 1,15 meter. Het grootzeil is 11,4 m², de genua is 7,7 m². De Touring variant heeft een fok van 5,6m². Ook kan een spinnaker gevoerd worden van 19,5 m².

Binnen de Randmeerklasse bestaan vier uitvoeringen, de Classic, de Advance en de Touring en de Limited Edition. Aan een vijfde uitvoering wordt gewerkt. Uniek is dat de rompvorm, de mast, de zeilen en andere essentiële onderdelen van Classic, Advance, Limited Edition en binnenkort dus ook van het jongste model identiek zijn, zodat de eenheid als wedstrijdboot is gewaarborgd.

Specificaties
Tuigage
Lengte: 6.50 m Grootzeil: 11,4 m²
Lengte waterlijn: 5.50 m Genua: 7,7 m²
Grootste breedte: 2.10 m Fok: 5,6 m²
Diepgang: 0.55 m  – 1.15 m Spinnaker: 19,5 m²
Masthoogte: 8.35 m totale zeiloppervlakte: 17,0 – 38,6 m²
Gewicht: 500 kg
Bemanning: 2 – 3 man

Bron: Randmeer Klasse Organisatie


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: