Giro brengt Gelderland massaal op de been

Hoven bij Zutphen Maarten Tjalinggii

Giro d’Italia start in Gelderland

Ik was als reporter in de Giro twee dagen te gast in de provincie Gelderland. Wat een geweldige omgeving! Meereizen met de Girokaravaan geeft een goed beeld van de prachtige plaatsen en dorpjes langs de route. Er kwamen meer dan 465.000 mensen kijken. En via de media volgden miljoenen mensen de wielrenners. Gelderland promotie in optima forma.

De ‘contentvrijwillers’ van @GiroGelderland hadden de opdracht juichende mensen in het roze te zoeken, te fotograferen en daarover te berichten. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Want het was lastig kiezen. Zoveel roze. Zoveel juichende mensen. Bijna elke andere kleur was afwezig. Of het moest hemelsblauw zijn.

Al uren voordat de Giro karavaan en het peloton door een Gelders dorp of stadje komt zijn de eerste mensen al langs de route te vinden. De pleinen zijn roze. Er zijn roze plantenbakken, roze tafeltjes en roze artiesten. Gelderland heeft groots uitgepakt en heeft een roze bril op. Je moet kleurenblind zijn om het roze niet te zien.

Dit is een korte samenvatting van de Giro in foto’s en tweets. Het was drie dagen feest. De proloog voor Tom. Roze! De bolletjestrui die in Giro geen bolletjes heeft maar blauw is voor Maarten Tjallingii en Kittel die twee sprints wint. Geweldig!

Hoven bij Zutphen Maarten Tjalinggii
Maarten Tjallingii leidt de kopgroep in de tweede etappe van de Giro bij de doorkomst in Hoven (gemeente Zutphen)

De doorkomst van het peleton 5 minuten later. Wel een beetje gehandicaped omdat ik m’n systeemcamera thuis had gelaten, maar de Sony RX-1 heeft z’n best gedaan!

https://www.instagram.com/p/BFGwV5HDu9g/?taken-by=geertschmitz
https://www.instagram.com/p/BFGweJ7Du9w/?taken-by=geertschmitz
https://www.instagram.com/p/BFGwlb0ju-A/?taken-by=geertschmitz
https://www.instagram.com/p/BFJOpxSDuy3/?taken-by=geertschmitz
https://www.instagram.com/p/BFJTqFMDuwm/?taken-by=geertschmitz

 

Als de renners voorbij zijn gaan de mensen naar huis. Binnen drie minuten is het leeg.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

5 thoughts on “Giro brengt Gelderland massaal op de been

  1. The Giro d’Italia is the second largest bicycle race in the world. It normally starts in Italy of course. But marketing thought it a good idea to organize starts in other countries. This year in Apeldoorn, The Netherlands. Pink? Italians think, in contrary to the rest of the world that pink is a very male colour 🙂 And the boys (and girls in separate competition) are very very tough!

   Liked by 1 person

   1. I’m familiar with the Giro d’Italia and I was quite surprised that they were riding through the Netherlands. I suppose it is possible they are trying to rival the Tour de France.
    Interesting about the Italians and their love of the colour pink. I learn something new everyday 🙂

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: