Ontslagen. Hoe nu verder?

10 tips om je ontslag te overleven

en er beter uit te komen.

Helemaal onverwacht kwam het ontslag niet. Het ging al een tijd niet goed in het bedrijf. De aandeelhouder stelde een bewindvoerder aan. Eerst ontsloeg hij de directeur en  vervolgens haalde hij ‘de bezem’ door de rest van de organisatie. De UWV-lat erlangs en afvloeien maar.

Het was al een tijd niet meer mogelijk om op een goede manier te werken. De sfeer was om te snijden. Niemand wist waar hij aan toe was. Je had voor jezelf al vrij snel de conclusie getrokken dat je bij de slachtoffers zou zitten. Te duur, te oud en de laatste manager in dienst.

Kijk niet (teveel) achterom

Het heeft geen nut om chagerijnig achterom te kijken. Natuurlijk ben je woest. Daar krijg je baan niet mee terug. Focus op de dingen waar je nu mee bezig moet zijn. Daarom deze column met tips hoe het ontslag te overleven. Want er zijn veel dingen die op je af komen. Vragen over de WW, over werken als ZZP-er, de verwerking van het ontslag …

Tip 1: Schrijf op wat je leuk en wat je verschrikkelijk vond aan je baan

Wat vond je leuk vond aan die baan, waar kreeg je energie van. Schrijf het zo snel mogelijk op want voor je het weet ben je het vergeten en herinner je alleen de negatieve dingen. Dan lijkt die baan weggooide tijd. Gebruik dat epistel niet om terug te kijken om het terugkijken. Gebruik het als referentie voor je nieuwe plannen. Dan heb je een kader. Voeg daaraan direct toe wat je nooit meer wilt. Maak je betere keuzes door.

Tip 2: Blijf in je ritme.

Gebruik de tijd om aan een nieuwe baan te werken. Sta elke morgen op alsof je nog naar je werk gaat. Niet om de schijn op te houden, maar om het ritme vast te houden. Om zo lang mogelijk actief per dag te zijn. Het vinden van de nieuwe uitdaging is nu je baan. 24 uur per dag.

Tip 3: Ga direct aan de slag met zoeken. Dezelfde. Dag.

Verspil geen minuut. Nu kent iedereen je nog, over een paar weken zijn ze je vergeten. Kijk ook eens binnen het bedrijf waar je net bent ontslagen. Soms hebben ze dingen verkeerd ingeschat en hebben ze je toch nodig. Stap erop af! Heb je het idee dat een bevriende relatie een vacature heeft? Direct de telefoon pakken. Pas je CV aan. Zet het op alle vacuturesites die je kent.

Ook ontslagen? Neem eerst deze stappen. Krijg je leven weer op de rit.

In de volgende column ga ik op de ‘rouwverwerking’ in. Want een ontslag is emotioneel zwaar. En net als in een relatie kost het tijd om het verlies te verwerken.

Geert Smits werkte tot voor kort bij een van de oudste ondernemingen van Nederland. Hij is nu intensief op zoek naar een nieuwe uitdaging en doet daarvan in deze wekelijkse column verslag. Je kan het profiel van Geert bekijken op LinkedIn. En natuurlijk ook op Twitter.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

2 thoughts on “Ontslagen. Hoe nu verder?

 1. Succes!

  Zelf heb ik er veel aan gehad om een Linkedln-profiel aan te maken.
  Het heeft mij geholpen met het maken van een cv.
  Maar ook dwingt het mij om sterke kanten van mij te profileren.

  Vriendelijke groet,

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: