7214 nu. 7000 toen…

vluchtelingen

If God had a Name …

Als een God een naam had … Wat zou zijn naam dan zijn?
Als je maar een vraag aan God had, wat zou je dan vragen?
Als God een gezicht had hou zou Hij er dan uitzien?
Als God een van ons zou zijn …

vluchtelingen De grenzen moeten dicht. Want er kan geen mens meer bij. Alleen wij moeten kunnen kiezen voor verse zalmfilet. Want wij willen onze keuzevrijheid behouden. Want wij willen tenminste drie keer per jaar op vakantie. Naar Kos bijvoorbeeld. Of naar Lesbos. Naar Griekenland. Want wij hebben daar recht op.

Oprotten daar! Een vakantie-eiland is geen plek voor vluchtelingen. En al helemaal niet voor economische vluchtelingen. Zet ze op een boot en deporteer ze. En noem dat ‘Opvang in de eigen regio.’

Maar eigenlijk is het verrekken in de eigen regio. Vermoord worden in de eigen regio. Verkracht worden in de eigen regio.

Sterven in de eigen regio…

Want Nederland zit vol. Vol met mensen die allang vergeten zijn want naastenliefde, mededogen is, en die recht menen te hebben op alles. Die denken dat het schenken van een oude slaapzak of oude schoenen voldoende is om de ergste nood te ledigen.

Maar wie kan niet begrijpen dat je als vader of moeder, alles, maar dan ook alles doet om je kinderen een toekomst te geven?! Om ze te eten te geven? Om ze niet als afval te laten aanspoelen op een door God vergeten strand?

De grenzen dicht. Een holle echo uit het verleden. De grenzen dicht doen daar zijn wij Nederlanders goed in. Na de Kristallnacht in Duitsland besloot de Nederlandse regering slechts 7000 Joodse vluchtelingen binnen te laten, die werden ondergebracht in Kamp Westerbork.

7000 … We gaan vooruit. Nu mogen er 7214 vluchtelingen naar Nederland komen.

Vluchtelingen zonder bestaansmiddelen werden geweigerd. Alleen mensen die konden aantonen dat ze gevaar voor lijf en leden liepen, werden toegelaten. Dat was tot de Kristallnacht, waarbij honderden synagogen en Joodse winkels werden vernield, moeilijk te bewijzen. En juist na die nacht van nationale volkswoede werd de grens dichtgegooid.

God heeft geen naam.
God beantwoord geen vragen.
God heeft geen gezicht.
En God is zeker niet onder ons.

Hebben we dan niets geleerd?

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

One thought on “7214 nu. 7000 toen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: