De eerste wereldoorlog

first world war soldiers

Aan het begin van de vorige eeuw leek een grote oorlog ver weg. Niemand kon zich voorstellen dat de wereld binnen 14 jaar in brand zou staan. Natuurlijk, er waren spanningen tussen Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië. Rusland en Japan hadden net een oorlog uitgevochten, maar dat was ver weg. Waarom kwam het dan toch tot een van de grootste conflicten in de menselijke geschiedenis?

Talloze geschiedschrijvers hebben deze vraag geprobeerd te beantwoorden. Duizenden boeken zijn erover geschreven. En zoals zo vaak is er niet een waarheid. De belangrijkste feiten en gebeurtenissen laten zich makkelijker op een rijtje zetten.

Er zijn meer dan 34 miljoen militairen om het leven gekomen. Het aantal burgerslachtoffers was relatief klein omdat de oorlog voornamelijk in de loopgraven werd uitgevochten. Een groot aantal van de militairen stierf aan het Westelijk Front dat liep van Nieuwpoort aan de Belgische kust tot Belfort nabij de Frans-Zwitserse grens. 750 km lang en op sommige plaatsen maar een paar honderd meter breed. Er vielen 13,5 miljoen doden. Dat zijn gemiddeld 18 doden per meter …

westfront

 De eerste wereldoorlog verzamelen

Verzamelen zit in ons bloed. Iedereen verzamelt wel iets, of het nu boeken zijn of munten, Swarovski kristallen of postzegels, onze huizen liggen vol met verzamelingen. Vaak zijn het een dimensionale verzamelingen. Een rijtje munten, een album postzegels. Gekocht omdat ze mooi zijn. Of uniek. Of als belegging. Maar steeds vaker willen verzamelaars alles weten over hun collectie. En dus kan je tegenwoordig series kopen die naast de producten ook het verhaal erachter vertellen.

Kitchener - your country needs youVerzamelingen van objecten die uit de eerste wereldoorlog stammen vind je op allerlei plaatsen. Tussen 1914 en 1918 is er op zoveel plaatsen tegelijk gevochten dat het wapentuig letterlijk over de hele wereld ligt. Duizenden kanonnen staan weg te roesten in oude hallen en loodsen. In musea hangen tientallen posters die jonge mannen oproepen om dienst te nemen. “Your country needs you”

Er zijn verschillende pogingen gedaan om ‘The Great War’ dichterbij te brengen. Een van de laatste uitgaven is een serie munten en postzegels. Veldslagen en gevechten, bepalende gebeurtenissen en hoofdrolspelers worden in beeld gebracht met de munten en postzegels uit die tijd. Op informatiebladen wordt een beschrijving gegeven en uitgelegd wat er is gebeurd. Een modern voorbeeld van een collectie die probeert om je te laten voelen, te laten meebeleven hoe het moet zijn geweest om toen te leven.

De eerste wereldoorlog collectie

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft die unieke collectie opgebouwd met originele munten, postzegels en bankbiljetten uit de tijd van de eerste wereldoorlog. Iedere levering bestaat uit verschillende pagina’s met achtergrondinformatie, gedetailleerde kaarten van militaire operaties en een historische tijdslijn van alle belangwekkende gebeurtenissen. En is steeds voorzien van een originele historische munt, postzegel of bankbiljet én een facsimile van belangrijke documenten uit de periode 1914-1918 uit diverse landen.

Deze collectie start chronologisch met het uitbreken van de oorlog, de aanslag van 28 juni 1914.

Wilfried Owen – Dulce et Decorum Est

Er zijn heel veel ontroerende en tegelijk schokkende boeken over de eerste wereldoorlog geschreven. Denk maar aan Im Westen nichts neues van Erich Maria Remarque. Of aan Le Feu van Henri Barbusse. Toch wordt de waanzin van deze oorlog het beste onder woorden gebracht in een gedicht van Wilfried Owen: Dulce et Decorum Est.

 Bronvermelding

Websites over de Eerste Wereldoorlog

 Boeken

 • Im Westen nichts neues – Erich Maria Remarque
 • Le Feu – Henri barbusse
 • Goodbye to all that – Robert Graves
 • Oorlogsroes – Ernst Junger
 • Velden van weleer – Chrisje Brants en Kees Brants
 • De eerste wereldoorlog – John Keegan
 • De kanonnen van augustus – Barbara Tuchman
 • Slaapwandelaars – Christopher Clark

 

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

3 thoughts on “De eerste wereldoorlog

 1. Al in 1907 zei Balfour tegen de VS ambassadeur ‘dat oorlog waarschijnlijke de goedkoopste manier was de Britse levensstandaard te behouden’.
  Vrijwel niemand heeft in de gaten dat de eerste wereldoorlog al om het Midden Oosten ging, de Britten vreesden de Duitse invloed daar:
  Edward Mead Earle, Ph.D., ‘Turkey, The Great Powers and The Bagdad Railway, A study in Imperialism’, 1923, 1924, New York

  Like

   1. Nu de reactie op prijs wordt gesteld, het kaartje laat de oorlog in het Midden Oosten helemaal buiten beschouwing.
    Ook dat die door de Britten slechts werd gewonnen dank zij Arabische steun.
    Steun waartegenover een eigen staat werd beloofd, daaraan maakten Britten en Franse al in 1918 een einde met gifgas in Damascus.
    Het tweede verraad was de Balfour verklaring van 1917.
    T.E.Lawrence, ‘Seven pillars of wisdom’, 1926, 1997, Ware, UK.
    De dood van Lawrence midden dertiger jaren is nooit opgehelderd.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: