Iedereen zat in het verzet

Iedereen zat in het verzet

WWAV schrijft normaal niet over politiek. Wel over het gedrag van mensen die angstig waren en opeens weer durven. Hulde! We hebben het altijd wel gezegd dat Wilders een abjecte man is. Alleen niet hardop. Maar nu iedereen het roept – wat een afschuwelijke man – durven wij ‘verzetshelden’ ons te roeren. Ook WWAV durft nu opeens stelling te nemen. Zonder te gaan ‘Godwinnen’ durf ik te stellen: dat hebben we eerder meegemaakt. Iedereen zat in het verzet …

Nog altijd stemmen meer dan 1.500.000 mensen op Wilders. Ook na de cafe scene is dit aantal maar marginaal lager geworden.  En deze mensen roepen al heel lang dat er minder ….. (vul maar in) in Nederland moeten zijn. Angstige mensen en mensen die hun traditionele leefomgeving dramatisch hebben zien veranderen. En die in heel veel gevallen in het werk en de vereniging gewoon met ….. (vul maar in) samenwerken. Zonder probleem en zonder vooroordeel.

Deze mensen hebben een stem gevonden in Wilders (en stop eens met hem ‘De heer Wilders’ te noemen. Rutte noemen we ook gewoon Rutte) die angst onder worden brengt. Angst voor het verlies van een baan, het veranderen van de leefomgeving, een ander geloof. Wilders is de verkeerde woordvoerder voor een grote groep Nederlanders die de hypocrisie van de andere politici feilloos aanvoelt. Wat te denken van de uitspraak van Samson : “..Marokkaanse jongeren hebben een ‘etnisch monopolie’ gekregen op straatoverlast. “. Ik denk dat ik hem maar de heer Samson ga noemen. Racisme? Discriminatie? Welnee. Dit heet benoemen. En benoemen mag. Als je Salonfähig bent tenminste.

De kiezers van Wilders zijn geen gevaar. Wij, de mensen die zich niet uitspreken tegen racisme en geweld, wij zijn het gevaar. Wij kijken weg en reageren we op dezelfde wijze als Wilders. Minder PVV’ers. Minder Tokkies.  Meer blauw op straat. Als wij op deze elitaire manier blijven reageren zal de afstand tussen bevolkingsgroepen steeds groter worden. Wijzen naar een ander vanuit je rijtjeshuis in een keurige Vinexwijk is net even makkelijker als in de Transvaalbuurt wonen. Dat is de slechts mogelijke reactie die wij ons kunnen veroorloven.

Met deze reactie degraderen we een hele grote groep Nederlanders tot tweederangs burgers.

Ik praat op geen enkele manier het optreden van Wilders goed. Maar laten we niet opeens doen of we dit niet wisten en ons de schellen van de ogen zijn gevallen. Dat lijkt mij teveel op:

Wir haben es nicht gewusst …

Lees ook: D66 wil bljven debateren met de PVV

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

4 thoughts on “Iedereen zat in het verzet

 1. Ik vind niet dat u boos op zichzelf hoeft te zijn, al snap ik het wel. Ik denk dat het lastig is om je uit te spreken over dit soort dingen wanneer er nog niet daadwerkelijk zoiets is gebeurd, want de reactie is dan vaak: ”Zoiets gebeurt in deze tijd niet” of ”het zal wel meevallen.” Er zijn helaas een hoop mensen die hun oogkleppen niet afdoen…

  Like

 2. Eindelijk een verfrissende mening hierover!!! Ik poste gister toevallig ook op Facebook: Waar word er zo’n ophef over gemaakt, dit had je toch kunnen zien aankomen? Ik vind de minder minder-reacties ook geen goed antwoord en de ”julie” of ”zij” berichten ook niet (”ik heb niks tegen Marokkanen, ze doen het goed bij mij op school”). Het wij-zij denken is juist waar je dit soort dingen van krijgt. Ik ben zelf Marokkaans en heb liever dat we hem gewoon negeren i.p.v. deze aandacht blijven geven. Daarmee zeg ik niet dat we de andere kant op moeten kijken maar Wilders krijgt nu juist precies wat hij wil! Zijn rotkop (excuseer me) duikt nu overal op.

  Like

  1. Juist. Ik ben het helemaal met je eens. En boos op de hypocrisie van al die mensen die ‘het altijd al hebben gezegd’ zonder zich uit te spreken. En dus ook boos op mezelf …

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: