In 1395 the magistrates of the city of Gouda bought the market place from the lords of Gouda with the purpose to build a Townhall. It lasted until 1448 before the construction started. In 1459 the building was finished.
In 1395 kocht het stadsbestuur van Gouda het marktveld van de heren Van der Goude om daar een stadhuis te bouwen. Toch zou het nog tot 1448 duren voordat met de bouw werd begonnen. Volgens de stadshistoricus Ignatius Walvis was de gebrekkige financiële positie van de stad de oorzaak van het voortdurende uitstel. Het nieuwe stadhuis diende als vervanging van het oude, dat volgens Walvis aan de Gouwe, op de plaats van de latere brouwerij de Zwaan heeft gestaan. Anderen situeren echter de voorloper (vanaf 1395) van het huidige stadhuis even ten oosten van het vroeger politiebureau op de Markt, met mogelijk nog een voorganger in een hal in de zuidpunt van de Markt.
Een van de steenhouwers was Jan III Keldermans, een lid van een Brabantse familie van architecten Keldermans uit Mechelen. Het gebouw werd opgetrokken uit Belgische kalksteen. Voor de fundering werd niet geheid, maar werd gebruikgemaakt van enkele vlotten van zware eiken balken. In 1459 was de bouw van het stadhuis, na de oplevering van het torentje, voltooid, al was het reeds in 1450 in gebruik genomen. In 1497 werd het stadhuis opgeknapt ter gelegenheid van het bezoek van Filips de Schone aan de stad. In 1517/1518 werd het gebouw verbouwd. Volgens de geschiedschrijver Walvis werd het stadhuis tot 1603 omgeven door water en zou het door middel van een valbrug bereikbaar zijn. In dat jaar (1603) werd het huidige bordes in renaissancestijl door de stadsbeeldhouwer Gregorius Cool vervaardigd.
In de periode 1692-1697 vond er opnieuw een ingrijpende verbouwing plaats. In die periode werd ook het huidige schavot aan de achterzijde van het stadhuis gebouwd. Voor die tijd bestond er reeds een schavot bij het stadhuis, dat voor het eerst in 1525 werd genoemd. Tot 1897 was het schavot te beklimmen door middel van een houten trap aan de buitenzijde van het stadhuis. Het was gevangenen niet toegestaan om binnendoor het stadhuis te lopen. Op 24 april 1897 bracht koningin Wilhelmina een bezoek aan Gouda. Om haar in de gelegenheid te stellen vanaf het bordes de bevolking toe te kunnen zwaaien werd een van de ramen vervangen door twee openslaande glazen deuren, zodat het bordes sindsdien vanaf de binnenzijde van het stadhuis te benaderen is. In de periode (1946-1952) werd het gebouw wederom ingrijpend gerenoveerd. Daarbij werd de oude, houten fundering vervangen. De laatste restauratie vond plaats in 1996. Sinds de bouw van het nieuwe Huis van de Stad nabij het station in 2012 wordt het stadhuis niet meer gebruikt voor raadsvergaderingen.
(bron Wikipedia)
Mooie invalshoek. Hoge gebouwen fotograferen is best lastig. Wat zijn die rood/blauw gekleurde dingen in de ramen? Brandglas?
LikeLike
Blauwe houten borden met wapen van Gouda erop. Denk ik. Zal zaterdag eens een close-up maken. Weten we het zeker 😉
LikeLike
Ja, kun je wel, met zo’n mooi stadhuis!? 😉
Mooie foto hoor, fijne kleuren. Geen kaarsjes, zo te zien?
LikeLike
Die heb ik nog wel ergens haha 🙂
LikeLike
Mooie foto én interessante info.
LikeLike
Deze invalshoek kies ik vaak bij gebouwen. Bedankt voor het compliment!
LikeLike
Hele mooie foto
LikeLike
Dank je wel! Is in allerlei lichtomstandigheden een terugkerend onderwerp in mijn foto’s.
LikeLike
Mooi! Never underestimate an iPhone! 😉
(www.diedelie.be en volg je nu op Blogloving zodat ik geen foto’s meer mis. 😉 )
LikeLike
En andersom 🙂
LikeLike
Danku!! (vriendelijk meiske hé! 😉 )
LikeLike
Heel mooi, De ongewone hoek van waaruit de foto is gemaakt en die knalblauwe lucht….!
LikeLike
Gemaakt met m’n Iphone …
LikeLike