Confrontatie in de winkelstraat

winkelstraat

Blindelings door de winkelstraat

Een willekeurige winkelstraat. Mensen lopen dwars door elkaar. Een complete chaos die gek genoeg maar zelden voor problemen zorgt. Het is niet dat iemand zich aan verkeersregels houdt, integendeel, iedereen doet maar wat. Zonder botsingen of schreeuwpartijen. Meestal gaat het goed.

winkelstraat

Ik vroeg mij af hoe we dat oplossen met elkaar. Oogcontact is er niet, niet bewust in ieder geval. Hebben we net als vleermuizen een radar in het hoofd waardoor we net op tijd uitwijken? Of doen we het met onze neus? En hoe kan je het fout laten gaan? Dat laatste leek me een aardig experiment voor een doordeweekse dag …

Om er achter te komen wie er voor wie uitwijkt had ik het volgende bedacht: ik trek een zwarte jas en donkere broek aan, kijk recht voor me uit en loop in een rechte lijn de straat door. Mijn gelaatsuitdrukking is neutraal en ik ga niemand aankijken.  Dat was dus vragen om problemen. Binnen 10 meter knalde ik tegen een kinderwagen en gezellige dame aan. Die even niet zo gezellig meer was. Men nam niet de moeite om voor mij uit te wijken. Of men zag me niet. Ik vermoedde zelfs dat men mij niet wilde zien! Maar waarom niet? De donkere kleding? Of mijn uitdrukking?

Ik besloot verder te gaan met een agressieve houding en iedereen vernietigend aan te kijken. Dat lost een hoop op! Na de halve winkelstraat nog niemand omver gelopen. Maar toen er een stel brede Harry’s aan kwam vond ik het experiment voldoende onderbouwd. Toen week ik uit. Hallo, ik wil geen knal voor m’n kop!

Al met al een grappig experiment. Voor herhaling vatbaar met inbreng van andere variabelen. Zoals een puntmuts of een gespikkelde jas. Een lange neus of piposchoenen. En de conclusie? Het gaat allemaal een stuk beter als we er niet teveel over nadenken en gewoon maar wat doen. Maar dat is zeker geen wetenschappelijk onderbouwde conclusie 🙂

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

10 thoughts on “Confrontatie in de winkelstraat

 1. Misschien is het leuk om dit met een opblaasbaar sumoworstelpak te proberen. En dan rennen door de winkelstraat. Wil je dit wel filmen als je dit experiment gaat uitvoeren?

  Like

 2. Een experimentje met een rolstoel?
  Op een heel drukke winkeldag ging ik door de winkelstraat in de rolstoel. Ongelooflijk hoe honds veel mensen opzij gaan, nadrukkelijk. En in winkels houden ze deuren voor je open en mag je voor je beurt. ManB duwde me, maar zag in de drukte niet altijd hoever de voetsteunen vooruit staken, hij moest steeds op de krioelende massa letten, dus soms stootten die tegen treuzelende kuiten aan. Ik stond steeds versteld van dat mensen hun excuses maakten, in plaats van dat wij dat deden. Wij hadden hun toch bezeerd?
  Hij heeft ook eens over tenen van jongens gereden die niet opzij wilden gaan op straat. Die jongens stonden alleen maar stomverbaasd te kijken maar zeiden en deden niets.

  In een krioelende massa lopen maakt mij stapelgek. Maar misschien maken regeltjes nu juist wel meer ongelukken dan vrijheid. En vermoedelijk zijn mensen in een winkelstraat alleen maar bezig met het heerlijke gevoel om tussen de massa te lopen. In de auto – niet voor niets auto- leven we als individuen die hun territorium opeisen, alleen al vanwege de snelheid, en het machtsgevoel het stuur in handen te hebben.
  Zo veronderstel ik dat het is.

  Like

  1. Als ‘gewone’ wandelaar kan je jezelf moeilijk verplaatsen in iemand die in een rolstoel zit. Wat voor mij de normaalste zaak van de wereld is, is voor jou een hele opgave.

   Als jij mijn experiment zou uitvoeren is het resultaat heel anders denk ik. Een rechte lijn door de winkelstraat volgen zou best lukken zo te lezen.

   Bedankt voor je mooie reactie.

   Like

   1. Gelukkig ben ik niet rolstoel gebonden, maar verder dan 50 meter kan ik nauwelijks lopen. Als ik in een rechte lijn door de winkelstraat zou rijden (wat niet mogelijk is als er geen markeerpunten voor de rechte lijn zijn), dan zie ik alleen maar konten (je zit gewoon op konthoogte).
    En geloof me, de meesten zijn niet om aan te zien!
    Dus ik doe liever een ander experiment 🙂

    Like

 3. Ik zie ook zoveel mensen overal lopen met hun blik op Mobile en vingers op de toetjes…. Toch lopen ze netjes om elkaar heen….
  Maar niet in een auto:
  Twee jonge vrouwen zaten zo te kletsen en lachen dat ze niet zagen dat er een ander voor hun stilstond om linksaf te gaan.
  Ze reden 80 km. vele te snel en knalden bovenop de andere wagen, helemaal niets gezien zeiden ze bibberend!
  De andere wagen, dat was ik.
  Met twee oude dames onderweg, gelukkig allemaal de gordel om, anders ……… (-:

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: