De bloggende terras-tijger 3

cafepol

Bloggen over zakenmensen

Naar een goed onderwerp voor een blog hoef je niet ver te zoeken. Pak op een mooie dag een terrasje en de onderwerpen voor een blog liggen voor het oprapen. Deze week zoek ik de zakenmensen op.

Op een vol terras zijn ze goed te herkennen. En uit de manier waarop ze zijn gekleed is prima af te leiden tot welke beroepsgroep ze behoren.  Afhankelijk van het succes dat ze hebben praten ze ingehouden of juist keihard. Want iedereen moet weten hoe goed ze zijn! Als ze stil zijn is er iets goed mis met het bedrijf waarvoor ze werken. Een reorganisatie of onafwendbaar faillissement. De omzet die tegenvalt. Zakenmensen. (m/v).

Dresscode voor de blogger

Ik las laatst een artikel over de dresscode met warm weer. Daar maakte de schrijfster een onderscheid tussen hoge en lage zakelijke posities. Advocaten en bankmedewerkers moeten ‘gekleder’ naar het werk dan bij voorbeeld account-managers of servicedesk medewerksters. Handig dat soort lijstjes. Dan kan je direct inschatten waar je naast wilt gaan zitten. Een blog over advocaten? Zoek een lichtgrijs streepje, merk Brioni met bijpassende bruin suede Santoninies en je zit zeker goed. De dames dragen iets dergelijks maar dan van een Franse ontwerper. Wel even controleren of ze panties aanhebben. Discreet natuurlijk …

Heel veel lucht

Het probleem met bloggen over deze subsoort is dat ze (heel) veel lucht verplaatsen zonder iets te zeggen. Logisch, daar worden ze voor betaald. Per minuut in sommige gevallen. Net als mooie mensen zijn ze in veel gevallen dodelijk saai. Nee, dan de lagere zakenmens. Een genot om naast te zitten. Boeiende onderwerpen en sprankelende anecdotes vliegen je om de oren. Met stip op één staan de collega’s. Als het over de dames gaat zijn het opeens collegaatjes. Vreemd genoeg zeggen de dames dat zelf ook. Participerende discriminatie zeg maar.

Een duivels dilemma

Maar welke keuze moet je nu maken? Op welk terras en waar ga je nu zitten om een puntig en vilein stukje te schrijven? Tussen de glaspaleizen op de Zuid-As of bij cafe Pol op de Blaak? Het maakt eigenlijk niet uit. In grote lijnen zijn de verhalen die worden vertelt hetzelfde, alleen de mensen verschillen. Toch moet je wel erg je best doen om uit de mond van de zakenmensch iets origineels op te tekenen. Niet iedereen heeft de gave om ‘Het kantoor’ te dichten. Maar om toch een beetje houvast te bieden een ruwe onderverdeling.

De financieel medewerker (ster) aka boekhouder (ster) is te herkennen aan de plastieken laptoptas. Zo’n goedkoop exemplaar dat alleen dient om de laptop te verplaatsen en waar je eigenlijk niet mee gezien wilt worden. Financieele ambtenaren zijn prima gekleed. Dit in tegenstelling tot beroepsgenoten in het bedrijfsleven waar nog wel eens een foute das gedragen. Maar de plastieken laptoptas hebben ze allemaal. Verhalen die je uit de mond van de centjesmensen kan optekenen gaan in veel gevallen over … centjes. Wees creatief en schrijf er een crisis bij!

Directeuren en managers blinken uit in het etaleren van de eigen kwaliteiten. Die ze natuurlijk in overvloed bezitten. De schreeuwers zijn niet de meest succesvolle exemplaren. Een goed verhaal leveren ze vaak wel op. Herkenbaar aan allerlei dingen die net té zijn. Té groot horloge, té duur pak, té harde stem. Dat zijn ze!. Op de stille collega moet indruk worden gemaakt. En op het terras ook trouwens. De echt succesvolle manager zit niet vaak op het terras met collega’s. Die tref je vaak incognito aan, samen met man of vrouw, in het weekend. Toch herken je ze direct aan de uitstraling en het rustige zelfvertrouwen. Zij hebben geen praatjes nodig. Een verhaal over hen schrijven is dan ook veel moeilijker. Maar als het lukt heel bevredigend.

Lees ook:

deel 1. Mannen en vrouwen

deel 2. Ouders met kinderen

Volgende week het laatste deel: Toeristen

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

2 thoughts on “De bloggende terras-tijger 3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: