Meebetalen aan jouw zorgkosten? Bekijk het!

scootmobiel

Feestjes geven soms aanleiding tot verhitte discussies. In dit geval was de aanleiding het overvloedige eten en drinken.

Het veel te vette eten en het feit dat veel mensen doorvreten. Ondanks dat we veel te dik zijn of aan een chronische ziekte lijden. De discussie liep hoog op. We begonnen met aangepaste stoelen en ziekenhuisbedden en eindigden met scootmobielen die het kanaal in werden gereden …

Na deze opmerking werd het stil. Ergens was de discussie flink uit de hand gelopen. Geen weldenkend mens meent dit. Hoe had het zover kunnen komen? Iemand stelde de vraag of wij moeten meebetalen aan de ziektekosten van iemand die maar blijft roken terwijl hij astma heeft, aan de zuurstof zit en in een scootmobiel rondrijdt.

Discussie over solidariteitsbeginsel

Een discussie over het solidariteitsbeginsel zou na meerdere glazen alcohol beter niet gevoerd worden. Maar dit is een onderwerp waarover steeds vaker op feestjes en verjaardagen wordt gesproken. En waarover veel mensen een duidelijke mening hebben.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

6 thoughts on “Meebetalen aan jouw zorgkosten? Bekijk het!

 1. Sommige dingen mag je niet hardop zeggen, dus ik schrijf het maar.
  Voor mij hoeft niemand voor mij te betalen.
  Maar als ik de dokter vraag me uit dit leven te helpen wil ze dat niet, er zijn nog niet-uitgeprobeerde middelen. Er is niet voor niets zoveel geÏnvesteerd om de mens langer te laten leven, of ie nou wil of niet, ze reanimeren toch, zelfs als je al dood bent.

  Moet ik meebetalen aan iemand die in coma is geraakt nadat ie dronken op zijn brommer zat en die auto niet zag?
  Moet ik meebetalen aan iemand die door roken kanker heeft gekregen of aan iemand die door teveel eten een hartaanval heeft gehad?
  En wie bewijst dat je kanker van het roken komt, en niet van die giftige stoffen op je werk.
  En is iemand die samenleeft met een roker ook verantwoordelijk voor zijn eigen longkanker? Had ie maar niet met een roker moeten trouwen?

  Ik heb geen idee, mijn eerste reactie is: laten we ook de dood de ruimte geven.
  Maar ja, dat mag je niet zeggen want niemand, ook niet ziet graag een jong iemand sterven. En we vinden tegenwoordig iemand van 70 nog jong.
  Ik ben mijn grote lief ook verloren aan de gevolgen van kanker. En de ziektekostenverzekeraar heeft nooit willen vertellen wat de 14 uur durende operatie heeft gekost en zijn verblijf in het ziekenhuis, wat langer duurde vanwege complicaties. Galwegkanker komt niet van roken. Waar dan wel door is niet bekend. Stel dat iedereen zou hebben gezegd: maar ik betaal niet voor een ander, moet ie maar gezonder leven. Hoe gezonder had hij kunnen leven?
  Het blijven onderbuik reacties. Het is heel moeilijk hier alle kanten te bekijken.
  Of we moeten er echt voor kiezen eens op te houden tegen beter weten in de behandelen, of eindeloos pillen te slikken. Een begin daarvan ligt toch bij de arts?

  Like

  1. Ik zat op een feestje en verbaasde me over het gemak waarmee mensen werden afgeserveerd. De man van een heel goede vriendin van me heeft longkanker. Hij heeft nog nooit gerookt. Het is zo makkelijk om een vooroordeel over mensen te hebben. Aan de andere kant zoals je zelf zegt moet je blijven behandelen tegen beter weten in? Die beslissing ligt allereerst bij de persoon zelf, niet bij de arts, niet bij de naaste verwanten.

   Ik schrijf hierover niet zo vaak. Ben zeker geen expert of ethicus. Maar superbedankt voor je reactie. Heb ik weer iets om over na te denken!

   Like

   1. Ik zie nu pas de poll, werd in de reader niet weergegeven. Is iemand die maandelijks naar de huisarts gaat en met allerlei zelfgenezende kwaaltjes specialisten afloopt in ziekenhuizen gezonder dan jouw voorbeeld van rokende astmapatiënt op een scootmobiel?

    Ja, ik denk dat we moeten meebetalen aan zorgkosten. Het beste is natuurlijk preventie.

    Like

   2. Naar mijn mening ook. Het alternatief is het afschaffen van alle collectieve vergoedingen en jezelf volledig verzekeren tegen zorgkosten. Want een beetje meebetalen kan niet.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: