Gedrukte boeken en kranten verdwijnen …

ouderen met een ipad | witchwithaview.nl

Boeken en kranten gaan in de huidige vorm verdwijnen. Ik denk dat binnen vijf jaar vanaf nu de tablet en opvolgers van de tablet de gedrukte media vrijwel volledig hebben verdrongen. Ik baseer deze mening niet op wetenschappelijk onderzoek maar op een gesprek dat ik afgelopen weekend had op een verjaardagsfeestje.

Mijn oom Jo is 93 jaar oud. Samen met zijn zus Coby van 80 zaten ze een moorkop te eten. Met volle mond beweerde Jo dat hij in de krant had gelezen dat het gebruik van tablets onder senioren sterk was toegenomen. Waarop Coby dat beaamde door te zeggen dat ze net een Samsung tablet had gekocht waarop ze al haar e-books had geïnstalleerd. Jo had het bericht gelezen in de digitale NRC waar hij bij het afsluiten van abonnement een IPad cadeau had gekregen.

Was ik verbaasd? Eigenlijk niet. Marktonderzoek in 2011 gaf al aan dat vooral vrouwen en ‘ouderen’ de tablet gebruiken en dat de PC in huis is verdrongen als de belangrijkste computer. Maar de ‘ouderen’ in deze onderzoeken waren ouder dan 45 jaar … En dat is nog lang geen 90.

Mijn oom en tante gaven drie redenen op als onderbouwing van mijn stelling.

Reden 1. Wantrouwen

Volgens mijn oom en tante hebben allerlei maatschappelijke ontwikkelingen hun onwrikbare vertrouwen in de krant van de eigen bloedgroep doen verdwijnen. Het is door de opkomst van de tablet veel eenvoudiger geworden om het nieuws in meerdere  kranten te lezen. Een PC heeft gewoon teveel technische belemmeringen. Mijn oom Jo, vroeger actief in de vakbond en jarenlang lid van het NIVON heeft een digitaal abonnement op de Volkskrant en het NRC … Tante Coby leest de Volkskrant en de Libelle.

Reden 2. Eenvoud

De tablet is zo toegankelijk en eenvoudig te bedienen dat de generaties die de pc hebben gemist nu massaal aan het internetten en digitaal lezen slaan. En ‘hij’ doet het als je hem aanzet is een veelgehoord pluspunt. Een ander voordeel is de eenvoudig aan te passen grote van de letters. Een boek is zelfs met een leesbril voor ouderen moeilijk te lezen, bij een tablet of e-reader pas je de lettergrootte gewoon aan.

Reden 3. Ruimtegebrek

Je wilt nog wel lezen maar hebt nauwelijks ruimte voor boeken. En in een e-reader kan je er makkelijk 2.000 kwijt. Zie die maar eens op je seniorenflat of kamer in het verzorgingshuis kwijt te raken. Bovendien ben je niet meer zo mobiel en is de bibliotheek niet om de hoek. Terwijl je met een e-reader of tablet Bonita Avenue direct kan kopen en lezen.

Ik begrijp ze wel. Een leven zonder tablet kan ik me ook niet meer voorstellen. Maar dat mensen uit 1920 er net zo over denken verraste me volledig. Daarom denk ik dat het niet meer dan een jaar of 5 zal gaan duren voordat de krant volledig digitaal is. Met wellicht een uitzondering voor de zaterdagkrant. Boeken in gedrukte vorm zijn alleen nog te vinden in het antiquariaat.

Voor mijn collega internet marketeers een gouden tip: ga eens vaker een gebakje eten met je oom van 80 of je tante van 75 …

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

6 thoughts on “Gedrukte boeken en kranten verdwijnen …

 1. Ik geloof niet dat het ooit zover komt. Als ik de jonge mensen aan het woord hoor, houden zij nog steeds van boekenkasten (dat schept toch een bepaalde sfeer in een huis) en zij bepalen ook mee hoe het verder zal gaan.
  Misschien gaan we wel dubbele boeken kopen – één als “showroommodel” en een leesmodel op de tablet.

  Like

  1. Ik hoop eigenlijk wel dat je gelijk hebt. Ben zelf gek op papieren boeken en zal ze ook niet snel wegdoen. De krant is wel volledig digitaal inmiddels en veel nieuwe boeken koop ik alleen nog als e-book.

   Like

   1. Een krant vind ik inderdaad veel praktischer op een schermpje, je hebt meer overzicht in één keer en je kiest wat je wil lezen. Kranten zijn wel “vluchtiger” dan boeken – je spaart ze niet. Ik heb er helemaal geen probleem mee dat zij digitaal worden.
    Een boek heeft niet zoveel extra voordelen op een e-reader, behalve dat je gemakkelijker passages kunt aanduiden.. (denk ik dan toch – ik heb nog geen zo’n e-reader 🙂 )

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: