Liebster Award

liebster-award

Door Wouter van Heiningen werd ik genomineerd voor een Liebster award. Ik vind dat een hele eer! Waarvoor dank Wouter!

Nu zijn er wel wat voorwaarden verbonden aan de nominatie. Zo moet ik elf feiten over mijzelf aan het internet toevertrouwen, elf vragen beantwoorden die Wouter mij heeft gesteld en elf nieuwe vragen verzinnen die ik aan elf nieuwe genomineerden wil stellen!

De Liebster Award en het getal elf

Wat is er zo bijzonder aan het getal elf dat de genomineerden voor de Liebster Award alles in ‘elven’ moeten doen?

  • Elf is het op vier na kleinste priemgetal. Even het geheugen opfrissen: een priemgetal is een natuurlijk getal groter dan één dat slechts deelbaar is door één en door zichzelf. Het kleinste priemgetal is dus twee, want het heeft alleen één en twee als delers.
  • Elf is in de numerologie het dwazen- of gekkengetal. Volgens onverdachte bronnen omdat het 1 minder is dan twaalf, het getal van de perfectie … Net niet goed genoeg dus. Ik hoop dat dát hier geen rol speelt natuurlijk.
  • De elfproef is een methode om vast te stellen of een bankrekeningnummer of een burgerservicenummer een geldig nummer is.

Genoeg over het getal elf. Nu maar over mij.

Elf Feiten over mijzelf

  1. Ik kan niet kiezen maar weet precies wat ik wil;
  2. ik word betaald voor mijn hobby. En ben dus op zoek naar een nieuwe hobby;
  3. mijn katten zijn mijn kinderen;
  4. Groningers en Rotterdammers passen goed bij elkaar;
  5. als ik niet zou schrijven zou ik alleen nog maar zeilen. Met een boek naast de helmstok, dat dan weer wel. En pen en papier …
  6. Maria is de mooiste meisjesnaam die ik ken. Hoewel Eva en Donna bijna net zo mooi zijn. En Ine, Merel, Marianne, Miranda, Anne en …. (zie punt 1);
  7. Fields of Gold gezongen door Eva Cassidy is het mooiste lied dat ik ken;
  8. schoonheid is relatief maar o zo belangrijk;
  9. de lucht van drukinkt is opwindend;
  10. men vind mij romantisch. Ik geef ze graag gelijk;
  11. ik ben een man. WitchwithaView past gewoon bij me.

De Elf Vragen van Wouter van Heiningen

  1. Poëzie of proza? Ze zijn me beide even lief. ‘s-ochtends heb ik een lichte voorkeur voor proza maar na een uur of tien ‘s-avonds wordt de poëzie liefhebber wakker.
  2. Publiceren of voordragen? Publiceren geeft me klamme handen, voordragen is spannend. Toch maar publiceren.
  3. Pen of PC? Pen en PC. Ik start het schrijven met de pen, maak notities in mijn ‘zwarte boekje’ en als ik eenmaal op gang ben ga ik op de PC verder. Loop ik vast dan schrijf ik weer verder met de pen. Enzovoort …
  4. Lezen of luisteren? Absoluut lezen! Ik probeer wel eens naar een audiobook te luisteren maar dan val ik meestal in slaap. Hoewel. Toen ik een jaar of acht was en bij de Scouting zat hadden we een Akela die kon voorlezen: geweldig.
  5. Waarom is poëzie belangrijk? Wie kent niet de beroemde versregel uit de Endymion van Keats: ‘A thing of beauty is a joy for ever’, – deze negen woorden beschrijven het wezen van de poëzie. Het gedicht zelf is iets ( ) te lang om in zijn geheel op te nemen. Lees hier het hele gedicht maar neem wel een uurtje de tijd.
  6. Welk (nog relatief onbekende) dichter verdient een ouvreprijs? Tanya van der Wacht Gelezen op Rozemarijnonline en direct onder de indruk.
  7. Wat is een goede prijs voor een poëziewedstrijd? Een cursus nederigheid. Of een opleiding bescheidenheid. Maar dan spreek ik voor mezelf natuurlijk. Als ik de Liebster Award zou winnen. Maar in het onwaarschijnlijke geval dat ik niet win geef ik de winnaar (of eigenlijk winnares want die zit tussen mijn genomineerden) een novelle van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot cadeau: Dwaallicht.
  8. Welke stad zou je graag bezoeken? Pyongyang. De hoofdstad van Noord-Korea. Of eigenlijk Berlijn, maar dat is zo bereikbaar. Pyongyang lijkt me zo’n onwezenlijke ervaring. Ik kan me er geen voorstelling van maken. Dus wil ik er naartoe.
  9. Over welk onderwerp in relatie tot poëzie zou ik op mijn blog kunnen schrijven? Ik heb er een stukje over geschreven. De stilte en de stad. En een gedicht over geschreven. Stilte dus.
  10. Ik schrijf want ik? Deze vraag is zó moeilijk te beantwoorden. Het antwoord is niet in één woord te geven. Zelfs niet in één zin. Ik wil schrijven om mijn eigen wereldje te scheppen. en iedereen daarin uit te nodigen.
  11. Wat is je favoriete dichter? Leonard Nolens.

Niets

Je weet niet wat er is. Je bent gestruikeld
In je slaap, een zon heeft je geslagen
Om de hoek en je koopt blind een brood,
Verdwaalt. De straat gaat met je op de loop.

Een vreemde brengt je thuis, het is je vrouw
Die napraat over je begrafenis.
Je lag te roken in je kist, zegt zij,
En pakt een pan en bakt je dode hart.

Je weet niet wat er is. Je zit al dagen
Als een schaduw van je schaduw thuis.
De dokter komt, betokkelt je contouren
En vindt niets. Je bent het met hem eens.

Leonard Nolens
uit: ‘Manieren van leven’, 2001.

In mijn volgende blog maak ik de genomineerden bekend en stel hen elf vragen over proza en poëzie. Nogmaals bedankt Wouter. Erg leuk dat ik door jouw nominatie dit stukje heb kunnen schrijven 🙂

 

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

One thought on “Liebster Award

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: