Elizabeth Dozier – Maandag Heldendag

Christian Fenger Academy

elizabeth dozier

Elizabeth Dozier – Principal, Christian Fenger High School

Elizabeth Dozier is een niet zo heel gewoon schoolhoofd in Roseland, een van de armste en meest gewelddadige wijken van Chicago. Afgelopen zaterdag besteedde EenVandaag aandacht aan de verkiezingen in de Verenigde Staten.

EenVandaag zoomde in op de wijk Roseland waar het een wonder is als je kinderen de drugsscene overleven. Slechts 20 op de 500 kinderen halen een diploma. Nadat Barack Obama was beëdigd als president is er een programma opgezet om de wijk uit de problemen te helpen. Dit is maar gedeeltelijk gelukt.

Nog steeds is Chicago de plaats in de VS waar de meeste moorden worden gepleegd. 15.000 per jaar. Dat is evenveel als er mensen in bijvoorbeeld Bussum of Naarden wonen. In Roseland zijn tientallen gangs actief die elkaar om niets vermoorden.

Vrouwen en mannen zoals Elizabeth Dozier maken het verschil. Of ze nu Chicago werken of in een klein dorpje op het Oegandese platteland. Of in een van de Vogelaarwijken. Dit zijn helden. Zij maken de maatschappij net een klein beetje beter leefbaar. Zij staat voor mij model voor al die mensen, leraren, opbouwwerkers, buurtcoaches en wijkvaders die tegen de verdrukking in proberen kinderen uitzicht te geven op een toekomst.

In 2008, Elizabeth was asked to join a small selected team under the direction of U.S. Secretary Arne Duncan (then the chief executive officer at Chicago Public Schools) to participate in a bold strategy for dealing with the city’s lowest performing schools, known as Turnaround. She joined the team as the Co-Principal of the first Turnaround high school, while simultaneously developing the instructional strategy and framework for future turnaround schools. Her work also involved implementing key academic and behavioral supports via federal school intervention models.

In 2009 Elizabeth was asked to serve as the principal of Fenger High School. She was charged with transforming one of the district’s most challenging schools. Under her leadership the school has seen as rise in the ACT composite and increases in student attendance and Freshmen On-Track. Additionally, the school’s culture and climate has drastically improved. Her experiences vary, ranging from leading in the business world to education.

Elizabeth is a Nationally Board Certified Teacher in Mathematics and graduate of New Leaders for New Schools program. She has served on numerous Boards and committees and holds a bachelor’s degree in Business and a Master’s Degree in Educational Leadership.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: