De foto’s op zolder – Jimmy Smits en Barack Obama

smits en obama
smits en obama
smits en obama

 Ik ben een fan van The West Wing, een serie over het Witte Huis. In de aftiteling viel mij op dat een van de congresleden, Matt Santos, gespeeld werd door Jimmy Smits. Voor de lol keek ik op wikipedia en tot mijn verbijstering was zijn vader Cor Smits, uit Rotterdam.  Mijn vader heette Cor Smits en kwam uit Rotterdam … Het zou toch geen familie zijn? Of zelfs een broer die ik niet kende?

Op de zolder staat een doos met fotoalbums van mijn moeder. Van die  oude, stoffig banden met een linnen omslag en pergamijn papier tussen de pagina’s. De doos zat onder het stof en was zeker 10 tot 15 jaar niet van z’n plek geweest. Een doos met het leven van drie generaties op beeld. Vergeten. Beelden zijn niet meer weg te denken. Toch jammer dat ik die doos met foto’s niet kan afspelen …

Toen ik de doos opende was ik best gespannen. Een blik was voldoende om me de moed in de schoenen doen zakken. Naast de circa twintig albums, het was een grote doos, lagen er honderden losse foto’s in. Kinderen van vergeten tantes en verloren ooms verborgen onder kiekjes van mij in wieg, kinderwagen of moeders armen. Na een paar dagen spitten was het opeens een stuk minder belangrijk wie Jimmy Smits was. Bovendien begon ik behoorlijk last te krijgen van het stof. Kon ik die foto’s maar op een andere manier bekijken. Op mijn Macbook Air bijvoorbeeld! Maar dan moest ik die dingen wel eerst scannen en dat is ook een rotklus.

Nu is het napluizen van stambomen een van de meest onwaarschijnlijke dingen die ik ooit zal gaan doen. Normaal kan het me weinig schelen wie mijn voorouders zijn en waar ze hebben gewoond en met wie ze het hebben gedaan. Maar er zijn hele volksstammen die het prachtig vinden. En die zouden vast wel een oplossing weten. Vergeet het maar. Allemaal begaafde amateurs die vooral in archieven spitten en kerkregisters napluizen.

Na een paar dagen begon ik de moed op te geven totdat ik op het web de website fotoscanning.nl tegenkwam die foto’s digitaliseerde en op een cd-tje zette. Alles wat ik moest doen is een doos kopen en die opsturen met de foto’s erin. De cd die ik terugkreeg past wel in mijn oude Mac, niet in de nieuwe Air. Dat vind ik wel jammer. De volgende stap is simpel. Uploaden naar de Cloud. Gaat dat bedrijf vast nog wel aanbieden.

Duizenden foto’s later moet ik helaas vaststellen dat ik geen familie ben van Jimmy Smits. Maar er heeft wel een Smits naast Barack Obama, de president van Verenigde Staten, gestaan. En ik weet dat de opa van mijn moeder een stoeterij in Groningen had. En mijn vader uit Hamburg is gevlucht. 

Related articles

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

2 thoughts on “De foto’s op zolder – Jimmy Smits en Barack Obama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: