Maandag – Heldendag

sophie scholl

Helden en Heldinnen.

Ze zijn een bron van inspiratie en hoop. En we zijn ze snel vergeten. Of we vinden het opeens geen helden meer. Held m/v is erg tijdelijk. En plaatselijk. Het is trouwens een misvatting dat helden grote heldendaden moeten hebben verricht. Je bent voor het meisje van acht een grote held als je haar katje uit de boom redt.

Alle moeders zijn helden. En vaders ook. Voor al die helden roep ik maandag uit tot heldendag. En iedereen die een held m/v kent, stel maar voor. Mijn eerste held is een heldin. In Nederland niet echt bekend, daar hadden we een film voor nodig. Het is een Duits meisje dat niets bijzonders deed, een paar blaadjes schrijven en rondbrengen. Op het verkeerde moment en dat kostte haar letterlijk de kop.

sophie scholl
sophie scholl

Sophie Scholl

Sophie Scholl was een Duitse studente die 1921 in München werd geboren. In 1942 ging zij in München biologie en filosofie studeren. Zij was tegen het nationaal socialisme en ging deelnemen aan het verspreiden van pamfletten van de verzetsgroep Die Weiße Rose.

Een pamflet dat Londen had bereikt, werd daar in de herfst van 1943 in een grote oplage gedrukt en door Britse vliegtuigen over Duitsland afgeworpen.

Op 18 februari 1943 werden Sophie Scholl en haar broer Hans bij het verspreiden van de pamfletten betrapt en overgeleverd aan de Gestapo. Op 22 februari 1943 werd Sophie Scholl door middel van de guillotine geëxecuteerd.

De letzten Tage

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

5 thoughts on “Maandag – Heldendag

    1. Het is niet voor niets dat ik met haar begin. Ik ken haar verhaal al heel lang. Het verspreiden van woorden is wellicht de ultieme vorm van verzet tegen overheersing. Het hoeft geen gewapend verzet te zijn om effectief te zijn, dat hadden de Duitsers maar al te goed begrepen …

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: