Werken onder je niveau

depressie

hamburger bakken als werk

Daar sta je dan, je haren druipend van het vet achter de counter bij de McDonalds. Het chagrijn spat van je gezicht af terwijl je de tweeëndertigste hamburger van je shift in een doosje stopt. Als het meisje naast je een grapje maakt kan je er nauwelijks om lachen. Plichtmatig vraag je aan de klant of hij er ook saus bij wilt hebben. Je bent blij als je naar huis gaat en die stomme collega’s kan vergeten. Want je werkt zwaar onder je niveau.

Werken onder je niveau. De uitdrukking is bijzonder minachtend voor de mensen met wie je samenwerkt. Stel je bent opgeleid om in de jeugdzorg te werken maar moet hamburgers bakken. Niet helemaal wat je dacht te gaan doen. Toen je aan de opleiding begon wist je eigenlijk al dat er geen banen te krijgen zouden zijn als je klaar was met je opleiding. Maar dat zag je tegen die tijd wel. Tegen beter weten in ging je toch beginnen. En nu sta je hamburgers te bakken in de hoop dat je ooit op je niveau kan gaan werken.

Waarom kiezen mensen voor een studie waarin nooit werk te krijgen is? En waarom zijn er geen ouders of scholen die ingrijpen voor het te laat is? Door niet duidelijker te zijn over de toekomstverwachtingen zijn er alleen maar verliezers. Veel verliezers, want naast jezelf neem je ook de plek in van iemand die hamburgers bakken wel op niveau vindt. De maatschappij, want je veel mensen die niet op hun niveau werken worden depressief en dus lopen de kosten van de gezondheidszorg op. En jijzelf, want jij kan je niet ontplooien op de wijze waarop je had gedroomd.

‘Werken onder je niveau’. Het is een verplichting van de maatschappij om dat te voorkomen. Door het instellen van toelatingsexamens, quota voor opleiding en vooral eerlijke voorlichting over de kansen die er zijn. En feestopleidingen afschaffen of minimaliseren. We kunnen ons de luxe gewoon niet meer veroorloven. Hoeveel filosofen kan een samenleving verdragen?

Er zijn veel deskundigen die zeggen dat ‘werken onder je niveau’ slecht voor je carriere is. Maar waar zijn de deskundigen die je vooraf vertellen dat je later depressief wordt als je voor een studie kiest waar geen werk in is te krijgen?

Gerelateerde artikelen

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

20 thoughts on “Werken onder je niveau

 1. Zonder nu eerst alle voorgaande reacties gelezen te hebben: het is inderdaad niet altijd vooraf te zeggen. Toen ik begon aan mijn studie, kreeg ik op alle voorlichtingen te horen dat 85% van de afgestudeerden binnen een jaar na afstuderen een geschikte baan vond. Ik geloof dat ze dat toen in alle oprechtheid zeiden. Maar zo’n studie duurt 5 jaar waarin veel kan gebeuren. De drie jaar na mijn afstuderen heb ik allerlei tijdelijke baantjes gehad (onder niveau so to say, maar belangrijker: niet wat ik wilde en waar ik voldoening uit haalde, laat staan uitdaging), tot ik besloot dan nog maar een extra bevoegdheid te halen waarmee ik met mijn vak voor de klas kon gaan staan. Nooit gedacht dat ik in het onderwijs zou belanden, nooit mijn intentie geweest, maar: je weet in ieder geval dat er werk in is (en blijft). Een soort loodgieter, maar dan anders 😉

  Like

  1. Haha, die loodgieter komt pas in mijn eerste reactie 😉 Maar je hebt gelijk, het is niet te zeggen. Maar er kan wel een inschatting worden gemaakt of en wanneer er mensen nodig zijn in een bepaald vakgebied. Ander voorbeeld, piloot. Supersexy beroep, 100 vacatures en 50.000 (!) werkzoekenden … Ok, een verschil, als je daarvoor gaat studeren dan weet je dat het heel moeilijk wordt. En ze betalen het zelf grotendeels, maar de ww en de bijstand betalen wij …

   Like

 2. Je wilde meer weten over het Duitse duale onderwijs systeem? Onlangs was er een openbare hoorzitting omdat het parlement dit systeem eigentijdser wil maken.
  Uit de Nieuwsbrief van het Duitse parlement. (3*daags!). Kom daar eens om in NL…..
  „3. Duales Ausbildungssystem wird zum Vorbild in Europa“
  =Grünen „Mit DualPlus mehr Jugendlichen und Betrieben die Teilnahme an der dualen Ausbildung ermöglichen“ (17/9586), der Antrag der SPD „Jugendliche haben ein Recht auf Ausbildung“ (17/10116) und der Linken „Perspektiven für 1,5 Millionen Menschen ohne Berufsabschluss schaffen – Ausbildung für alle garantieren“ (17/10856) zugrunde.=

  Click to access 1709700.pdf

  Veel leesplezier!

  Een van de participanten zei in het kader van sociale spaningen a.g.v. jeugdwerkloosheid: “We moeten jongeren werktuigen geven, anders lopen ze straks met Kalaschnikovs rond”.

  Like

   1. 80 pagina’s……………………………………………..
    Zo werkt de ambtelijke en parlementaire bureaucratie nu eenmaal. Juridische haarkloverij viert hoogtij.
    Overigens zijn er per bondsstaat verschillen in de kwalificatie eisen en inhoudelijke leerstof en vakken. Dit is in de federale staat Duitsland de verantwoordelijkheid van de deelstaten.

    Like

   2. 80 pagina’s…………………………
    Zo werkt ambetelijke en parlementaire burreaucratie nu eenmaal.
    Overigens geeft het federale Berlijn slechts allgemene richtlijnen uit. Verdere invulling is de verantwoordelijkheid van de deelstaten. Inhoudelijk en qua vakken bestaan er verschillen.
    Wel is het zo dat als een zgn. ‘Hochschule’ is afgerond op één specifiek vakgebied, dit, afhankelijk van de kwaliteit van de Hochschule, op dit specifieke vakgebied als WO wordt beschouwd.
    Mijn vriendin is bijv. een ‘Dipl.Volkswirtin’, maar heeft een brede 6-jaar durende Hochschule opleiding (4 jr T, afgewisseld met ondertussen 2jr P) .

    Like

 3. Ik heb eens een week aan mensen gevraagd of ze nu het werk doen waarvoor ze een opleiding hebben gevolg.
  Nou ik schrok van het aantal dat iets heel anders doet. In de loop van een leven komen er zoveel situaties te voorschijn dat werk mee veranderd, of misschien niet mee groeit.
  Zelf combineerde ik dingen die ik leuk vindt, ik vind natuur en wisselingen van seizoenen prachtig, die zie ik niet als ik in een kantoor achter een bureau zit. Ik vind auto rijden heel fijn, rijd graag in mooie auto’s en blijf de rust zelf in druk verkeer. Bovenal houd ik van mensen, van alle rangen en standen, alle niveaus, met alle beperkingen van mensen, maar ook de hoog opgeleiden.
  Terwijl ik aan een zwembad stond en naar buiten keek bedacht ik dat alles en dacht aan taxi…..
  Op vrijdag stopte ik bij het zwembad en op maandag reed ik taxi, toen met de oudere wagens. Nu 23 jaar verder ga ik élke werkdag met plezier en in de mooiste nieuwe wagens de weg op! Ik hoef nooit te werken, ik rijd heerlijk met de mensen en krijg ook nog eens de mooiste verhalen…..
  Onder of boven je niveau werken??? Volg je hart en kies het werk dat je het beste ligt, dan hoef je nooit te “werken”.
  Ooit met pensioen? No way, een dag per week lekker onderweg blijven………

  Like

  1. Ank, ik sluit me helemaal aan bij wat je zegt. Het maakt mij niets uit wat je doet, of op welk niveau je het doet. Zolang je het maar met plezier doet. Ik kom helaas te weinig mensen tegen zoals jij die zo in het leven staan. In mijn stukje probeer ik aan te geven dat ‘werken onder je niveau’ ontstaat door meerdere factoren, en dat de uitkomst in veel gevallen als negatief door de betrokkenen wordt ervaren. Een bewuste keuze om een ander vak te gaan beoefenen zie ik niet als werken onder je niveau. Bedankt voor je heel persoonlijke reactie!

   Like

 4. Nota bene onze eigen universiteit heeft een groot onderzoek gedaan naar “werken onder je niveau”: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2008/04/02/R254.htm met niet mis te verstane conclusies. “Werk onder je niveau vergroot de achteruitgang van hersenfuncties”
  Henk Kamp zit er niet mee. Die wilde iedereen de kassen insturen.
  Ondertussen is er een ernstig tekort aan vakmensen in Nederland, en groeiende. Stevent af op 150.000.
  Je hebt helemaal gelijk: een betere afstemming tussen opleiding en arbeidsmarkt is hard nodig. Kan veel leed voorkomen.

  Mensen met een baan onder hun opleidingsniveau gaan op den duur slechter cognitief functioneren.

  Like

 5. Alles begint bij het onderwijs, onderwijs, onderwijs en nog eens onderwijs. Te beginnen op de basisschool, waar de systematische ‘tunnel’ vorming al begint. Een structureel probleem dat geen toekomstige werknemers voorbrengt, welke voorbereid moeten zijn op snel veranderende maatschappelijke verhoudingen.
  Het zgn. Duitse ‘duale’ systeem is zo slecht nog niet. Praktijk en theorie die in elkaar overlopen. Toch leuk om een buurjongen te hebben die Latijn spreekt, leest en schrijft en tegelijkertijd z’n handen in een werkplaats moet uitsteken….

  Like

 6. Soms verandert alles in een korte tijd, enkele jaren geleden waren de docenten op de ROC’s niet aan te slepen om alle studenten op niveau 3 en 4 les te geven in het vak welzijn, Studenten werden gelokt door het vele werk dat op hen lag te wachten. Na de nieuwe regels: ouders gaan veel meer betalen voor opvang. Waren er in een klap te veel studenten voor te weinig werk. Zo snel kan dat gaan, en minder dan een jaar tijd gebeurd………..

  Like

  1. Hier heb je een punt. Tegen een onbetrouwbare overheid is niets opgewassen. Maar het onderstreept mijn stelling dat eerlijke voorlichting en een visie op studiekeuze meer dan noodzakelijk zijn!

   Like

   1. Ja, dat klopt. Nu is de overheid onbetrouwbaar.

    Bij het aannemen van studenten gaan veel opleidingen uit van eigen gewin, een treurige zaak.

    Like

   2. Eens. Eerlijke voorlichting is nodig. Alleen bereik je hier niet iedereen mee.

    Like

 7. Interessant dilemma, voor een groot deel weten we niet welke banen er over twintig jaar zijn, zelfs vier jaar vooruit kijken is moeilijk. Waar wordt dan voor opgeleid?
  En hoeveel studenten gaan ook daadwerkelijk werken in het vakgebied waar ze voor zijn opgeleid?
  Studeren is voor een groot deel leren structureren, doelen stellen, leren samenwerken, presenteren, structureren, plannen, uitvoeren en jezelf ontplooien. En dat nog los van het onderwerp van de studie.
  De toekomst is dus niet te voorspellen, met voorlichting voor een studie kan alleen een beroepenperspectief worden gegeven met de kennis van vandaag, of je ook daadwerkelijk dat beroep krijgt als afgestudeerde hangt van veel meer af dan alleen de studie. Een studiekiezer weet dus niet of er wel of geen werk is te krijgen met de betreffende studie.

  Like

  1. Natuurlijk ligt het genuanceerder dan ik stel. Toch is er wel degelijk een schatting te maken. Daar is hij weer: de loodgieter. Tenzij de mensheid opeens anders gaat verteren zullen riool en afvoer noodzakelijk blijven. En op basis van die aanname kan je aardig inschatten hoeveel loodgieters er nodig zijn in 2040. En dat gebeurt natuurlijk ook. Ik heb nog nooit van een overschot aan loodgieters gehoord. Maar neem nu de watersportmanager. Eerzaam vak natuurlijk. Maar om dat nu massaal te gaan studeren… En zo kunnen we met ons kwijnende boerenverstand echt wel beroepen en studies bedenken waar niet zoveel behoefte aan is.

   Like

   1. Ja, dat is een opleiding. En met voorlichting bereik je niet iedereen dat is waar. Maar zonder voorlichting (wie moet eigenlijk voorlichten: de ouders of de jeugd?) helemaal niemand.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: