Politieke partijen bekennen kleur

verkiezingsposters

Als ik naar de verkiezingsposters kijk dan krijg ik direct een idee waarvoor de politieke partijen staan. Toch zijn sommige eigenschappen die je met een kleur associeert helemaal niet zo positief voor de partijen.

PvdA SP PvdT

pvda verkiezingspostervlemmix en de mediamarkt

Het rood in de verkiezingsposters van de PvdA, SP en PvdT maakt meestal veel indruk. Het is de kleur van de liefde, van opwinding, kracht, sex en passie. Maar ook van agressie. Omdat rood ook de kleur is van het hebben van schulden, doe je er goed aan om over het gebruik van deze kleur goed na te denken.

PvdD Christenunie PVV

verkiezingsposter 2012 PVdD verkiezingsposter 2012 PVVChristenunie verkiezingsposter

De PvdD, de Christenunie en de PVV hebben veel blauw. Blauw geeft de indruk van veiligheid, betrouwbaarheid en waardigheid. Zakelijk gezien zegt het iets over fiscale verantwoordelijkheid en zekerheid. Het is de meest populaire en de meest krachtige kleur. Maar aan deze kleur zit ook een andere kant, blauw kan deprimerend overkomen of erg koud.

CDA D66 GroenLinks

CDA verkiezingspostergroenLinks verkiezingsposter

Het CDA, D66 en GroenLinks zijn partijen die ‘iets’ met groen hebben. Groen is de kleur van gezondheid, vruchtbaarheid, genezing, maar ook van jaloezie. Bedrijven, die veel groen gebruiken willen status en rijkdom laten zien. Het is een kalmerende kleur en het gebruik ervan geeft vaak een frisse indruk.

VVD SGP

vvd verkiezingsposterVerkiezingsposter 2012 sgp

Tenslotte de VVD en de SGP. Oranje is een vrolijke kleur. Het gebruik ervan geeft plezier, uithoudingsvermogen en ambitie. In het bedrijfsleven is het een kleur, die goed te gebruiken is voor het benadrukken van informatie bij kaarten en grafieken.

Bron: Het gebruik van kleuren in reclame | Samenleving en ontwikkeling | Sociaal cultureel

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

3 thoughts on “Politieke partijen bekennen kleur

  1. Zodra kleuren worden gebruikt om een positieve cognitieve resonantie te genereren, wordt het oppassen geblazen. Onder het blazoen van kleurige vlaggen zijn meer slachtoffers gevallen dan welke andere onnatuurlijke doodsoorzaak ooit.
    De kleur oranje dissoneert voor mijn ogen subiet in een rood waas voor mijn ogen, m.u.v. de flora en de fauna. Alhoewel fauna? MIj is bekend tenminste één incompetete oranje Homo Sapiens.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: