RFID heeft de toekomst

spitfireRFID heeft de toekomst

Maar als je denkt dat het een nieuwe techniek is dan heb je het fout. Sommigen bronnen beweren dat het al in 1920 is uitgevonden. Ik zelf hecht meer waarde aan de eerste toepassing in 1936. De naam RFID is later bedacht.

De tweede wereldoorlog was nog niet uitgebroken maar de spanningen liepen hoog op. Landen breidden in rap tempo hun luchtmacht uit. Al die vliegtuigen uit elkaar te houden was een hele klus. Daarom werden de vliegtuigen voorzien van radiobakens, zodat deze als vriend of vijand konden worden geïdentificeerd.

RFID, zoals het in zijn huidige vorm wordt toegepast, stamt uit de jaren zestig.

Twee medewerkers van Philips ontdekten toen hoe chips op afstand konden worden uitgelezen. Het bedrijf ID Engineering ontwikkelde daaruit toepassingen op het gebied van diefstalpreventie. C&A was het eerste bedrijf in Europa dat de nu overal bekende detectiepoortjes inzette. De toevoeging van een unieke Electronic Product Code (EPC) en een beheerssysteem leidde tot de structuur die nu RFID heet.

ov-chipkaartRFID is overal

Iedereen is bekend met de OV-chipkaart. Ook als je niet met het openbaar vervoer reist. De kranten hebben vol gestaan met berichten over de beveiliging en het gebruiks(on)gemak. Als het systeem werkt is het een zegen, zo niet dan zou je het liefst weer een treinkaartje of een strippenkaart hebben.

Op de site van de OV-chipkaart staan de voordelen opgenoemd. Het belangrijkste argument om het ding te gebruiken – je houdt de pas tegen de lezer en je kan gebruik maken van het openbaar vervoer – wordt niet genoemd. Tegenstanders van vooruitgang stellen hiertegenover talloze argumenten waarom je het ding niet moet gebruiken. Privacy gevoeligheid staat hoog op de lijst.

koe met oormerkRFID is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Soms heel zichtbaar, denk aan de gele oorflappen bij koeien. Natuurliefhebbers verfoeien die dingen, maar voor de boer zijn ze een uitkomst. Bij het melken en voeren herkent de computer de koe en geeft exact de afgepaste hoeveelheid voer. Beter voor de koe, beter voor de volksgezondheid, eenvoudiger voor de boer.

RFID in het museum

Cardsfactory heeft in nauwe samenwerking met het Groninger Museum de GMcollector ontwikkeld. De GMcollector is een nieuw systeem waarmee u via een sleutelhanger zelf informatie kunt verzamelen over kunstwerken op de hoofdtentoonstelling. Zo kunt u later thuis op uw PC uw eigen collectie bekijken. Of direct op uw smartphone!

Toepassingen voor RFID

 1. Vendor Managed Inventory (VMI).  Leveranciers kunnen via RFID voorraden van retailers beheersen.
 2. Patiëntidentificatie
 3. Diefstalpreventie.
 4. Personenidentificatie. In Rotterdam, bij de Baya Beach Club, is het mogelijk iets dergelijks in je arm te plaatsen. Klanten kunnen hier geld op opladen. Tijdens het bestellen van drinken wordt de arm gescand en wordt het geld vandaaruit geïnd.
 5. Productie- en assemblageprocessen.
 6. Voorradencontrole en supply chaincontrole. 
 7. Medicijnen, tegen vervalsing.
 8. Bankbiljetten, tegen vervalsing.
 9. Merkproducten, tegen vervalsing. Bijvoorbeeld designerkleren.
 10. Paspoort en andere ID-bewijzen: OV-chipkaart/studentenkaart/collegekaart.
 11. Boarding pass, Entry ticket, vervoerbewijs.
 12. Bankpas / creditcard.
 13. Bonuskaart/ledenkaart van winkelketens.
 14. Dieren-/vee-identificatie.
 15. Logistieke systemen: registratie van goederen die binnenkomen en uitgaan.
 16. RFID-implantaat voor patiëntenidentificatieVeriChip.
 17. Productenidentificatie.
 18. Bibliotheekboeken en bibliotheekpasjes.
 19. Sleutels. Bijvoorbeeld in autosleutels als startonderbreker.
 20. Producten/Halffabricaten kunnen gedurende het productieproces getraceerd worden.
 21. RFID-tags kunnen de temperatuur van de producten en de omgeving meten.
 22. Tracking en tracing van bloemenkarren op diverse bloemenveilingen in Nederland.
 23. Tijdwaarneming bij sportwedstrijden. NIKE

Bron

Cardsconsult.nl

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

One thought on “RFID heeft de toekomst

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: