Amerikaanse Super PAC app detecteert leugens in politieke tv-reclames

Ik hoop dat de Super PAC app ook in Nederland werkt. Hoewel ik me niet kan voorstellen dat software slim genoeg kan zijn om het niveau van de Nederlandse politici aan te kunnen. In negatieve zin dan …

Het ‘lijsttrekkersdebat’ van gisteravond zat vol met oneliners, ingestudeerde reacties en platte teksten. Grappig hoe zo’n Pechtold gemaakt boos werd toen hem werd gevraagd ‘met wie hij het ging doen’. Je kon aan alles merken dat het een toneelstukje was. Maar wat ik echt stuitend vond was de zekerheid die Buma gaf aan studenten door er vanuit te gaan dat de kamer vandaag een oplossing zou vinden voor de langstudeerboete. Niet dus. Een aperte leugen. Want ook hij is slim genoeg om te weten dat er geen geld voor te vinden is. Kortom een goedkoop verkiezing-stuntje dat als een boemerang terugkomt. Jammer. Nederland is een te mooi land om te worden bestuurd door dit soort mensen. De goeden daargelaten natuurlijk. Maar die waren er niet bij. Die hadden wel wat beters te doen. [laatste nieuws: geen dekking voor het schrappen van langstudeerboete]

AMSTERDAM – Studenten van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een app gemaakt die het geluid van politieke tv-reclames detecteert en gebruikers laat zien of deze leugens bevatten.

De Super PAC App is vernoemd naar de controversiele fondsen waarmee anoniem grote hoeveelheden geld naar Amerikaanse politieke campagnes kan worden gesluisd. Super PACs zijn verantwoordelijk voor de meeste politieke reclamespotjes in de Verenigde Staten.
De app, die woensdag werd gepubliceerd voor de iPhone, gebruikt een soortgelijke techniek als de populaire muziekapp Shazam. De app herkent reclames door met de microfoon ‘mee te luisteren’ en zoekt vervolgens in een database het juiste resultaat.
Vervolgens wordt getoond welke organisatie voor de reclame heeft betaald en worden gebruikers doorgestuurd naar onafhankelijke websites als Politifact en Factcheck, die reclames controleren op waarheid. Dat schrijft CNN.

Hooggerechtshof
De Knight Foundation, een Amerikaans fonds voor kwaliteitsjournalistiek, heeft betaald voor het ontwikkelen van de app en deze gratis beschikbaar gemaakt. Door een recente uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof kunnen Super PACs tijdens de huidige presidentiële verkiezingsstrijd voor het eerst onbeperkte hoeveelheden geld uitgeven aan verkiezingsspotjes.

In Amerika worden vaak zogenaamde ‘negative ads’ vertoond op televisie, waarin politici elkaar hard aanvallen. In het verleden is gebleken dat deze aanvallen niet altijd op feiten zijn gebaseerd.

Bron: NU.nl

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

3 thoughts on “Amerikaanse Super PAC app detecteert leugens in politieke tv-reclames

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: