Help een teek!

Rondom teken zijn nogal wat misverstanden. Jammer, want het is zo’n schattig beestje dat wat meer waardering van ons zou moeten krijgen …

Misverstand 1: teken laten zich uit bomen op mensen vallen.

Via de als overbrenger van bacteriën en virussen gevreesde teek kan men zowel virusziekten, zoals de zgn voorjaars-menigo-encephalitis (levensgevaarlijk), als bacteriële infecties oplopen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leven deze insecten vlak bij de grond, in het onderhout, op grassprieten en in struiken. Het is daarom niet gevaarlijk om onder bomen te lopen, maar wel door velden. Het is aan te raden bij een wandeling door het struikgewas een lange broek te dragen en de broekspijpen in de sokken te stoppen. Controleer na thuiskomst altijd even de delen van de huid die vrij zijn gebleven.

Misverstand 2: teken moet men uit de huid draaien.

De angel van de teek heeft geen schroefdraad, maar weerhaken. Wie daarom na een wandeling een teek op de huis vindt, moet deze zo snel mogelijk, het liefst met speciaal pincet, zonder te draaien, verwijderen. Van tevoren moet u het diertje ook niet met olie, nagellak, of iets dergelijks, bedruppelen. Hierdoor raken de parasieten in een stresstoestand. Zij legen hun darmen in de wond en zo belanden de ziekteverwekkers pas echt goed in de wond. Dat u het maar weet.

Het beestje zal wel nut hebben …

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

2 thoughts on “Help een teek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: