Weigerambtenaar

‘ik wil daar echt mijn probleem niet van maken …’  Toen ik de uitspraak voor het eerst hoorde sloeg ik er nauwelijks acht op. Maar toen ik binnen een uur drie verschillende ‘koppeltjes’ exact hetzelfde hoorde zeggen werd ik nieuwsgierig. Wat is het probleem dat niemand wil hebben? Of gaat het om alle problemen? 

De eerste keer hoorde ik het toen ik in de rij van het restaurant van een kernministerie stond. Een man en een vrouw, zij in strak mantelpak, met witte blouse en te diep decolleté, hij in licht gestreept pak met bruine puntschoenen.

Op luide toon werden zaken besproken die zij van elementair belang vonden voor de Nederlandse samenleving. Iedereen kon meeluisteren.

De ontwikkelingshulp moet worden afgeschaft. Of in ieder geval met zo’n drie miljard worden gekort. Ontwikkelingshulp heeft in de afgelopen twintig jaar toch niets opgeleverd. Dat mensen geld willen geven aan de hulporganisaties moeten ze zelf weten. Ontwikkelingshulp is geen kerntaak van de overheid. En de norm van 0,7% van het nationaal inkomen is zeker niet heilig. Waarom het braafste jongetje van de klas zijn als er maar vier andere landen in Europa zijn die zich daar aan houden?

Ik wil daar echt mijn probleem niet van maken …

Nadat ik mijn espresso had ontvangen en plaats had genomen aan een van de tafeltjes hoorde ik de uitspraak voor de tweede keer. Aan de tafel naast me ging de discussie over het PGB.

Ik wil naar een systeem waarin iedereen zelfstandig kan zijn. Ik wil dat het in orde komt. We moeten met z’n allen zorgen dat het goed komt. Er worden soldaten ontslagen, omdat ik te veel uitgeef. Haar tafelgenoot riposteerde dat hij het geld liever bij de miljonairs wilde weghalen. Die soldaten,

ik wil daar echt mijn probleem niet van maken …

Toeval? Het ‘stopzinnetje’ van dit ministerie? Ik vermoedde van niet en ging op zoek naar bevestiging. Een goede plek in Den Haag is het Plein als je stiekem wil luisteren naar wat ambtenaren en politici hebben te vertellen. Al snel had ik een tafeltje met kamerbewoners in de gaten.

 Als je ‘gelijk geslacht’ nu eens vervangt door ras of geloof. Zolang er maar iemand bereid is ‘ze’ te trouwen. Hoe bedoel je: ‘ze’? Je hebt hier wel over mensen,  of het nu homo’s zijn of lesbiennes, dat maakt ‘ze’ toch niet anders dan anderen? Hoe je er ook tegen aan kijkt, het demissionaire kabinet zal geen initiatieven nemen om de weigerambtenaar af te schaffen.

ik wil daar echt mijn probleem niet van maken …

Ik heb het vermoeden dat er heel veel weigerambtenaren zijn …

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

4 thoughts on “Weigerambtenaar

  1. Er zijn heel veel ambtenaren die er wel ‘hun’ probleem van maken. Ze zijn vaak politici in wier straatje een onderwerp niet zo goed uitkomt.

    Like

  2. Laat ik nou denken dat ambtenaren “wethouders” waren? Het lijkt bij weigerambtenaren wel of je ineens van die vervelend lekkende vulpenhouders hebt!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: