Mannen die van katten houden

Selfie with Fabian - Gouda | Witchwithaview

Mannen die van katten houden. Het kan een titel van Stieg Larsson zijn.

De aantrekkelijkheid van het verkeerde, de zwarte kant, dat is wat mij aantrekt in een kat. De dubbelzinnigheid, het egoïsme en de onafhankelijkheid.

Ik ben er een van. Nu kan dat in sommige gevallen betekenen dat kat of poes een placebo voor man dan wel vrouw is maar niet bij mij.

Mijn poes op twee benen kan ik ook laten snorren.

Mannen die van katten houden moeten behagen. Op hun tenen lopen om haar aandacht vast te houden, om te knuffelen, te minnekozen, verliefd te lijken.

Als je een poes wil behagen moet je een geweldige minnaar zijn. En net als je denkt: nu heb ik je, dan draait dat kreng zich om en laat je met je staart tussen je poten staan. Het zal je bij een hond niet zo snel gebeuren. Die likt je gezicht af als een goedkope … Natuurlijk zijn er ook mannen die van honden houden… Ik weet het niet, het lijkt mij niks. Er zit zo weinig finesse in een hond, zoveel boertigheid.

Vrouwen die van honden houden? Voer voor psychologen. Maar dat ben ik waarschijnlijk ook. Ik doe de afwas, kook het eten, ben zorgzaam en heb een prima opleiding. Een typische man die van katten houdt. Met een bijzonder kenmerk: ik kan beminnen… 😉

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

7 thoughts on “Mannen die van katten houden

 1. En vrouwen die van honden houden? Waarom is dat voer voor psychologen? Ik houd overigens van zowel katten als honden. Hoe zou je dat kunnen uitleggen? Vind dit eigenlijk heel interessant.

  Like

  1. Ok! Heb je even?

   De relatie tussen een kat en zijn baasje lijkt namelijk sterk op de relatie tussen twee mensen en als het baasje van het vrouwelijke geslacht is, wordt die relatie nog menselijker.

   Katten zijn namelijk niet alleen dol op vrouwen, ze manipuleren ze ook!

   De onderzoekers baseren hun conclusies op een uitgebreide studie. Ze verzamelden 41 katten en hun eigenaren en bestudeerden hun gedrag. Ook werd de persoonlijkheid van zowel de kat als de eigenaar vastgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat katten en hun baasjes elkaar sterk beïnvloeden. Zo sterk zelfs dat ze elkaars gedrag soms zelfs manipuleren.

   De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten.

   Interactie
   Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is. “Katten benaderen vrouwelijke eigenaren vaker en leggen vaker contact (bijvoorbeeld door op schoot te springen) dan ze met mannelijke baasjes doen,” vertelt onderzoeker Manuela Wedl.

   “Vrouwelijke baasjes hebben een intensere relatie met hun katten dan de mannelijke baasjes.”

   Voor wat hoort wat
   Katten lijken zich de vriendelijkheid van de vrouw ook te kunnen herinneren en later weer terug te geven. Als baasjes gehoor geven aan het verlangen van de kat om deze aan te halen, dan zal het dier als het baasje later behoefte heeft aan wat aandacht er ook zijn.

   Kind
   De wetenschappers stellen vast dat katten zich verbonden weten met mensen en in het bijzonder met vrouwen. Ze zien ze als sociale partners en niet zozeer als iemand waar ze vooral afhankelijk van zijn voor hun voedsel. De onderzoekers gaan zelfs zo ver dat ze concluderen dat de relatie met een kat in veel huishoudens lijkt op de relatie tussen een moeder en kind. “Voedsel wordt vaak gezien als een teken van affectie en de manier waarop katten en mensen met voedsel omgaan, zien we ook tussen een verzorger en een baby,” legt onderzoeker Jon Day uit. “Zowel de kat als de menselijke baby bepalen deels wat en wanneer ze willen eten.” De kat lijkt een voorsprong te hebben in onderhandelingen die bijvoorbeeld over eten gaan, omdat hun vrouwelijke baasjes heel gemotiveerd zijn om contact te maken met hun kat. Wanneer het dier om eten ‘vraagt’, wordt dat gedrag beloond.

   Een knap stukje manipulatie waar met name vrouwen graag op ingaan.

   En voldoende beantwoord? Heb de feiten uit eigen ondervinding natuurlijk 😉 En het onderzoek uit het blad Behavioural Processes

   Like

  1. Moest even denken waar de titel me aan deed denken. Maar is wel toepasselijk: mijn kleine zwarte poes doet wel een beetje aan Lisbeth Sallander denken …

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: