De dinsdagavond wedstrijden

Hoe het niet moet ...

Een kermiskoers noemt Ben het. Vast wel, maar dan wel een met het mes op tafel. Het moet gezellig blijven en protesten worden niet doorgezet maar cadeautjes worden niet gegeven. Inmiddels hebben we drie avonden achter de rug en staan we derde in het algemeen klassement. Er had meer ingezeten als we in de tweede wedstrijd niet de verkeerde beslissing hadden genomen.

Bij de start was het bijna niet uit te maken, zat de wind nu rechts of toch onder de eilanden? Rechts niet dus. Daar kwamen we vrij snel achter. Wel grappig om te zien hoe de andere helft van de vloot als kuikens achter moeder eend aanvoer. Wij varen toch altijd voorin? Dus waar de 946 vaart zit de wind. Mooi niet. Wind genoeg maar niet vanuit de richting die we wilden. Uiteindelijk zijn we op een verdrietige 12e plek geëindigd.

Nou ja, we zijn nog niet op de helft, maar de voorsprong van nummer 1 wordt nu toch al wel erg groot. Het is niet anders.

Wat voor mij erg waardevol is zijn de tips die ik van Ben krijg. Tot dit jaar had ik geen ervaring met spinakeren en trapeze. Laat staan met een combinatie van die twee. In het begin klapte het ding om de haverklap in maar inmiddels ben ik zover dat het bijna niet meer voorkomt. In Ben’s bootcamp moet je verrekte snel leren. De basis is heel simpel als je het 1000 x hebt gedaan.

De spiboom moet ongeveer in het verlengde van de giek staan. Ongeveer. De beide schoothoeken moeten op dezelfde hoogte staan en die kan je corrigeren door de hoogte van de boom te veranderen. Als de bovenkant steeds als eerste invalt dan moet de boom hoger, en als de onderkant … Als het ding dan toch invalt dan trek je de leischoot aan tot hij weer volstaat. De spi vaar je zo los mogelijk, dus bij voorkeur naast het grootzeil maar ook weer niet ….

Volgen jullie het nog? En hierop zijn allemaal uitzonderingen, andere afstellingen, variaties mogelijk. Gewoon heel veel doen. En dan nog een beetje meer.

Ik heb er alle vertrouwen in. Winnen zullen we waarschijnlijk niet meer, maar tweede worden zit er nog in. Second place is first loser … Maar ondanks dat ik drijfnat van het zweet van boord stap heb ik een smile van oor tot oor!

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

One thought on “De dinsdagavond wedstrijden

 1. Nee,
  ik ben geen kenner en snap er niets van.
  Wel dat je enorm genoten hebt en werken met je lijf zodat het zweet ervan afdruipt?
  Er is niets mooiers en wat nog gezond is ook.
  Bovendien:
  Second place is first loser … Daar ga je voor!
  Houd het plezier erin!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: