Heliotherapie

Mijn humeur heeft te leiden onder de grijze prut die gewichtloos boven mijn hoofd hangt. Van horizon tot einder is het grijs. Soms bedenkt de prut dat het nog erger kan en laat regen vallen. Met wind. Kille natte vlagen komen horizontaal op me af. Frisse buitenlucht is gezond. Wie dat verzonnen heeft woont niet in Nederland. Of moet heel erg van de regen houden. Voor een melancholisch stukje is het natuurlijk prima, een grafdicht is zo gemaakt. Dat moet anders. Natuurlijk helpt het niet dat het Valentijnsdag is. De postbus is nog steeds leeg. Maar ik ben sterk, ha! Daar sta ik boven. Voor mij geen suikerhart of roze knuffelbeer, daar bedank ik voor … Toch?

Laat ik het eens omdraaien. Laat ik iedereen die mij dierbaar is, en dat zijn er gelukkig velen een gelukkig Valentijn wensen. Terwijl ik dit schrijf zoek ik naar een teiltje, “Gelukkig Valentijn!” Gadverdamme! Wat een commercieel gekwijl. Genoeg geleuterd. Terug naar de grijze lucht, daar valt tenminste iets aan te doen.

Heliotherapie!

Ik had er nog nooit van gehoord maar de oplossing is al jaren aanwezig. Een Zwitser had al aan het begin van de 20ste eeuw een zonnekliniek geopend. Op 1500 meter hoogte. De beste man had een dipje in zijn liefdesleven en ging eens rustig in de zon liggen om te overdenken hoe dit gebrek aan vleselijke energie te overkomen. Je ziet het gewoon voor je. Man en vrouw liggen in bed en proberen elkaar te beminnen. Lukt niet. Geen energie. Na de derde keer schopt zij hem het bed uit, neemt een toyboy, hij loopt het terras op en gaat in de zon liggen.Vitamine D. Alles werkt weer! Hij keert zich om, rent de slaapkamer in, ziet vrouw met toyboy, denkt: ‘What the fuck?’ En zo is het trio-tje geboren. Mijn fantasie slaat een beetje op hol trouwens, maar ‘What the Fuck?’ vind ik wel geniaal!

Kijk in Zwitserland hebben ze heel vaak zon natuurlijk. Wij zijn verloren, hier is geen zon, alleen klamme, natte, koude regen.

Zon. Overal goed voor. Het verhoogt het gehalte geslachtshormonen, verlaagt de cholesterol, mijn hartje kan beter pompen en zonder iets te doen val ik af. Nog meer afvallen moet ik niet, ik weeg nog maar 71 kg … Maar dat verklaart het spreekwoord ‘Een goede haan die is niet vet’ natuurlijk! Even fantaseren. Als ik in de spiegel kijk dan zie ik de rode hanekam langs mijn kop hangen. Mijn kleine donkere oogjes priemen fel, schieten van links naar rechts, zijn steeds op zoek naar een willig kippetje. Stoer steekt mijn staart in de lucht, de veren van smaragd als zwaarden van geluk. Met mijn hanenborst vooruit schrijd ik door de kippenren, terwijl ik links en rechts complimenten uitdeel aan de bewoonsters. He kip! Jouw beurt! Hierrrr!

De postbode liep net voorbij. Er is geen post. Zon …

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

14 thoughts on “Heliotherapie

  1. Gelukkig heb ik een hoop reacties op dit stukje! En, ik troost me… 🙂 Dank je voor je reactie!

   Like

 1. Dan is het dus maar goed dat je die roze wolk op Valentijn niet bent tegengekomen, hij zou maar eens net voor de zon kunnen gaan zitten… hihi…

  Like

  1. Nee, doe mij dat zonnetje maar haha! Hoewel …boven de (roze) wolken schijnt de zon. Toch?

   Like

 2. Jouw stukje heeft zojuist een grauwe, grijze, regenachtige dag zonnig gemaakt! (de geertsmits-therapie ha!) Heb je weer graag gelezen.
  ps. de postbode liep hier net voorbij: twee kaartjes
  🙂

  Like

  1. Zoals ik al zei (maar waar haha!) 2 kaartjes! Snik! Ik moet aan m’n imago gaan werken!

   Like

  2. Vanmorgen heb ik op Station Amsterdam Bijlmer/Arena in een klein uurtje zo’n 500 Valentijnskaarten aan de reizigers uitgedeeld.
   De lezers van dit blog en de schrijver natuurlijk wens ik een fijne Valentijnsavond.

   Like

   1. Kijk dat is tenminste een positieve bijdrage aan ‘het samenleven’ Helemaal goed Rob! En bedankt voor de valentijnswensen!

    Like

 3. Echt nat worden gebeurd mij zelden. En toch stoor ik mij aan voorbij glijdende regenwolken. Juist daardoor is een sprankje zonlicht des te fijner.
  Nederland kikkerland ….
  Ik wil best wel naar Zwitserland!

  Like

  1. Heb er een tijdje gewoond, lag ik met astma ziek te zijn. Dat liever niet weer maar in het zonnetje? Morgen!

   Like

   1. I.p.v. naar Zwitserland voor mijn astma heb ik een tijdje in de bossen van Goirle gewoond. Nu gaat het prima met mij en mijn longen.
    Sterkte met jouw gezondheid!

    Like

 4. Een uitdaging om hier op te (kunnen) reageren.
  Ik memoreerde vanmorgen aan mijn ex-man en nog altijd een vriend, aan de tijd dat er voor mij als enige een prachtig Valentijn-bouquet op mijn werk bezorgd werd.
  Waarvan ik wist dat het van hem was…..
  Tijden veranderen en zelfs Valentijnsdag is niet maakbaar. Dingen overkomen je en ze zullen jou ook weer overkomen, een goede haan kan echt wel kippetjes vinden……
  Kijk eens even hier, als je tijd hebt:

  http://www.cirkel-der-natuur.nl/

  de Liefde op mijn weblog vandaag is ook voor jou,
  niet per post, gewoon via je vertrouwde scherm.

  met liefs…

  Like

  1. Lieve reactie! Dank je wel Ank! Maar ik stel me een beetje aan, het hartje boven het stukje komt van m’n meisje …

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: