Showtime!

Kind of Blue moest worden bewonderd. Door de familie. Voorlopig door de familie want vriendjes en vriendinnetjes willen ook Oh! en Ahh! roepen. Dus er komt nog een middagje show varen. Als ik niet uitkijk heb een nieuwe set zeilen nodig voordat ik een wedstrijd heb gevaren …

Met neefje en nichtje zeilen

Altijd leuk die enthousiaste meezeilers. En hup! Aan het werk! Mijn neefje heeft een zeilcursus gevolgd dus die ging aan de helmstok. Mijn nichtje is een klein energie bommetje dus die is in de trapeze gehangen. Mijn zwager vond het allang allemaal best en zat voorin te genieten van zijn kinderen en mijn schoonzus is bang van varen en schuingaan. Om met dat laatste te beginnen: schuin gingen we en toch heb ik het idee dat ze van die angst nu is genezen. De heilzame werking van je eigen vlees en bloed in de trapeze denk ik.

Bijzondere ervaring. Koop ik een wedstrijdboot, zit ik weer les te geven.

Lesgeven of spelevaren?

Er zijn me een aantal, zeiltechnische, dingen opgevallen dit weekend. Hoe weinig gewicht je in de trapeze nodig hebt om de boot vlak te krijgen. Nu waaide het niet zo hard, windje 3 met vlagen 5, maar toch. Inger weegt niet veel meer dan een kilo of 40 en samen met mijn 80 kg voeren we de boot vlakachtig. Bedenk, dit meisje had nog nooit in een zeilboot gezeten, laat staan in de trapeze gehangen!

Inger in de trapeze

En ze deed het alsof ze nooit iets anders had gedaan. Talent! Moeders stuur haar naar een zeilschool! Want aan de helmstok stuurde ze perfect rechtuit. Haar broertje deed het ook goed, maar Inger …

Bij het oprollen van de genua ging het weer fout. De tophoek sloeg weer om de voorstag en daar moet ik echt een oplossing voor gaan vinden. Dit gaat me een zeil kosten. Verder moet ik gaan uitvogelen wat de invloed is van de voorstag spanning op de mastkromming en de zeileigenschappen. Ik heb het voorstag nu onder spanning staan juist omdat ik wil voorkomen dat zeil en stag verwarren. Maar dat houdt wel in dat de top van de mast naar voren wordt getrokken, terwijl het voorlijk van de genua de spanning over moet nemen als je hem aanspant met de bierstrekker. Tijd voor onderzoek!

De overstagen gingen bagger. Ik was teveel met het bootmanagement bezig, met het heel houden van tere hoofdjes en het gezellig keuvelen. Hier moet hard aan worden gewerkt. Hoe zat het ook al weer? Tijdens de overstag de genua 10 cm vieren om de druk van het achterlijk af te halen, bij het door de wind gaan even tegen houden zodat de genua licht tegenbolt en dan in 1 vloeiende beweging doortrekken en licht aantrekken. Op deze manier klappert het zeil niet en: klapperende zeilen slijten dus dat moet je voorkomen! Net zoals water slecht voor een boot is dus je eigenlijk helemaal niet aan de dingen moet beginnen. Maar dit terzijde…

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

One thought on “Showtime!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: