Stap voor stap

De eerste zelfstandige tocht. Bootje zelf optuigen, lijntjes uit elkaar houden, lijkjes spannen. In tegenstelling tot de valk moeten alle zeilen worden aangeslagen. En dan is een goede planning noodzakelijk want anders duurt het uren en kom je niet aan zeilen toe! Volgorde is heel simpel. Dekzeil eraf, roer eraan, genea erop, grootzeil aanslaan, spinaker optuigen.

Grappig dat dit roer drijft, wat het wel lastig maakt om de vingerlingen in te haken. De genuaval zit aan een bierstrekker, een zesvoudig vertraagd blok dat direct spanning op de voorstag zet. Bij de Randmeer is de genuaval gelijk de voorstag trouwens! Doorzetten tot positie 4, want echt hard waaien deed het niet. Stap 3 is het aanslaan van het grootzeil. Best handig om eerst het onderlijk van het zeil in de giek te schuiven en dan pas het voorlijk. Ook opletten dat de giek goed wordt ingehaakt, want anders dondert hij op het dek. Juist. Spinaker schoten voor het voorstag langs en knallen met die bak!

We hebben het rustig aan gedaan, er was niet al te veel wind, NW3 en het dreigde te gaan regenen. Alleen op het water, heerlijk. Dat was gisteren met al die mooiweerzeilers wel anders. Toen kon je over de sloepen naar de andere kant lopen … Beetje uitgeprobeerd hoe hoog de boot kon lopen, de balans gezocht, veel overstagen gemaakt en getracht de boot rechtop te varen. Wat nog niet meeviel met ons gewicht. Ik zal Ien rap moeten leren sturen zodat ik de trapeze in kan. Al met al heel relaxt en voor de regen weer binnen!

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

One thought on “Stap voor stap

  1. Dag Geert, leuk om te lezen over jullie zeilboot. Zelf heb ik geen waterbenen, de termen die jij gebruikt, zijn als algelbra voor mij. Ik heb nog nooit gezeild en sta ook zeker niet te springen om het eens te proberen. Geef mij maar vleugels 🙂 Ik wens jullie veel geluk met en plezier op jullie boot. Geniet ervan!
    Groet, Lian

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: