De eerste meters

Vandaag was het zover. Ons nieuwe schip werd aan ons overgedragen. De vorige eigenaar Jaap en stuurman Ben stonden al op ons te wachten bij de trailerhelling.

Kind of Blue op de trailer glom ons tegemoet. Na een korte inspectie deed Jaap met moeite afstand van haar. En wij zijn dus nu de trotse eigenaren van Randmeer 946, Kind of Blue. Winnaar van alle grote wedstrijden in Nederland. Adel verplicht, maar voorlopig gaan wij geen grote broek aantrekken en nemen rustig de tijd om het schip te leren kennen onder alle omstandigheden. Ze komt hoogstens in de dinsdagavond wedstrijden uit totdat wij zeker genoeg van onze zaak zijn. Net Bonfire die in de wei mag staan van Anky.

Nadat de financiële zaken waren afgewikkeld de eerste proefvaart …. Nu vaar ik al heel lang, en ook onder de meest extreme omstandigheden, maar ik was bloednerveus. Hoe zou ze sturen? Kon Ine wel omgaan met de snelheid van het schip? Kortom ik leek wel een beginner. Het wende heel snel. De eerste meters voer ik constant te hoog, mede omdat Ine in het geheel niet gewend was aan het varen met een rondspant. In tegenstelling tot de Valk moet die juist rechtop worden gevaren. Op de eerste tocht heeft Jaap ons begeleid, tips gegeven en de spi bediend. Geen overbodige luxe en zeer welkom. Na een uur of wat varen brak het grote moment aan: we gingen er samen op uit. En dat ging boven verwachting goed. Nog geen spinakers, nog geen trapeze, hoewel dat soms best nodig was, met stevige, vlagerige, windkracht 4, maar gewoon rustig aan. Met een zonovergoten hemel en 24 graden hoor je ons niet klagen!

We hebben een eigen boot. Morgen gaat de uitdaging echt beginnen: samen varen.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: