Als het maar wit is en schoon ruikt…

Verkreukeld opgevouwen tussen een wasmiddelen reclame en het NRC lag het C2W Life sciences magazine mij aan te staren. Hemels blauw met wit gewassen slipjes en sokken aan de waslijn op de omslag. De knijpers oud-hollands bruin. 15 graden laat bacterie koud. Mijn interesse was gewekt.

Op pagina 14 een artikel dat zelden of nooit de dagbladen haalt: Schoon versus optisch schoon. Met als alarmerende onderkop: ‘Wat is schoon? Een tafelkleed dat uit de 15 graden was komt is vlekvrij. Maar eet er geen boterham vanaf als het is gewassen samen met onderbroeken….’

In kleine letters vermeldt de schrijfster van het artikel ook nog: ‘Wassen op 40 graden is een potentieel gevaar voor ouderen, zieken en kleine kinderen.’
De fabrikanten ontkennen het niet eens. ‘Het pathogeenvrij maken van textiel is geen doel bij het ontwikkelen van wasmiddelen.’ Als het maar wit is en schoon ruikt!

Gadver! Sinds de milieumaffia de macht heeft overgenomen lopen we in smerige kleren! Mijn neus kringelt bij de gedachte dat ik een biologische tijdbom ben! Geen wonder dat iedereen een allergie of astmatische aandoening heeft tegenwoordig. Een grauwe groezelige film van vervuiling ligt onzichtbaar over de stralend witte was, een film van bacterieen en ander gespuis. Dit moet opzet zijn. Een samenzwering van de gezondheidszorg om steeds meer geld te krijgen, grip te houden op ons, het domme volk. Hoe zieker we zijn, hoe makkelijker we onder de duim gehouden kunnen worden.

In geen enkel land in de wereld wordt zo wit gewassen als in Nederland. We vinden onszelf een proper volkje. Nog niet zolang geleden werden de onderbroeken apart gewassen van de hemdjes, de handdoeken niet samen met de lakens en de blousjes helemaal apart. Nu discussieer ik niet dagelijks over ‘De Was’ maar de enkele keer dat het onderwerp ter tafel komt gaat het over de ‘temperatuur’ En hoe goed het wel niet is voor ‘Het Milieu’ om op een lagere temperatuur te wassen…

Onder de 30 graden is niet aan te raden. Dan vormt zich een groen filmje van agressieve bacterieen aan de binnenkant van je wasmachine. Zie je het voor je? Een groen filmpje…..

Verderop in het artikel worden een aantal wetenschappers geciteerd die stellen dat het allemaal wel meevalt. In Japan wassen ze zelfs met koud water en dat land kent de meeste 100+ ers. En die onderbroek zit binnen een paar seconden toch weer onder de bacterieen! Ja, maar diezelfde bacterien zitten dan ook in het schattige blousje van je dochterje! Om het even visueel te maken: remsporen die je niet ziet tien centimeter onder haar schattige neusje! Een boterham met pindakaas, daar word je sterk van. Maar niet nadat je…. brr.

Vraag is wat we er aan kunnen doen. Terug naar ondergoed van katoen dat ‘uitgekookt’ wordt? Lakens op 100 graden wassen? Wegwerpslipjes? Ik denk niet dat we dat willen. De aantrekkelijkheid van sexy ondergoed laten bepalen door een chemisch onderzoek? Nee, er is geen weg terug. We zijn erin gestonken.

En dat zullen we ruiken ook.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

One thought on “Als het maar wit is en schoon ruikt…

  1. Wat een leuk geschreven en prettig leesbare tekst. Moest lachen om het feit dat je van ‘schoon’ wasgoed op 15 graden zelfs een complottheorie weet te breien. Het eind is sterk. Genoten!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: