Honger. De barbecue

1 miljard mensen lijden honger. Per dag overlijden 24.000 mensen aan de gevolgen van ondervoeding.

Onze familie had zich verenigd in ‘De Barbecue’. Een jaarlijks terugkerend festijn dat leuk is. Schreeuwende kinderen, brallende ooms en kakelende tantes. Ikzelf deed vrolijk mee. Deel me maar ergens in. Mijn moeder, spits neusje en altijd een mening, vertelde dat ze in de oorlogswinter bloembollen had gegeten omdat ze bijna stierven van de honger. Hoe ze in hemelsnaam aan bloembollen kwam driehoog achter? Laat maar. Tante Hannah, jawel, dezelfde als in Kristallnacht, haalde haar wenkbrauwen hoog op.

Hoezo honger?

Tot mijn verbijstering ontspon zich een verbaal gevecht over wie er het meeste honger had geleden! Het moet niet gekker worden. De dames kijfden om het hardst wie het meeste had geleden. Nou, ik zeg op een schaal van 1 tot 12: Hannah douze points en Ma une point.

Mijn gedachten dwaalden af. Beelden uit mijn jeugd kwamen boven. Kinderen in Mozambique, ondervoed, hongerbuikje, grote ogen waarin de angst voor de naderende dood te lezen viel. Moeders die wanhopig hun kinderen omhoog hielden naar de camera, help me! Toon de wereld hoe we sterven!
Ik herriner me hoe we grapjes maakten: ‘Waarom sturen we horlogebandjes naar Mozambique? Kunnen ze als broekriem gebruiken…. haha!’ Of nog erger: Waarom sturen we Milky Way? Bederft de eetlust niet..’ Voor lezers onder de vijftig: vertaal Milky Way in Twix.

Geloof me of niet, ik schrijf dit met tranen in mijn ogen. Schaamte over de onwetendheid, over het gemak waarin we hele bevolkingsgroepen afdanken, laten sterven.

“Tja, we kennen d’r toch niets aan doen Gerrit? Jezus, alweer een collecte, laat ze lekker gaan werken for der geld… Klote asielzoekers. Economische vluchtelingen, uitvreters. Laat ze die kinderen daar houden. Laat ze daar sterven. Sterf.”

Alle citaten na te lezen op de Telegraaf. Ik durf ze niet te verzinnen.
Sorry, ik draaf door, en bied mijn excuses aan. Aan 90% van Nederland. Maar toch…

“Besides death, chronic malnutrition also causes impaired vision, listlessness, stunted growth and greatly increased susceptibility to disease. Severely malnourished people are unable to function at even a basic level.”
Vertaal dit eens naar je eigen kindjes. Ok, ik doe het zelf wel. Neem Inger, mijn nichtje, die samen met haar broertje Niels aan het barbecueën is. Een prachtmeisje. Zo eentje die graag mager blijft. En als moeder natuur haar de pubertijd goed laat doorleven een mooie vrouw wordt. Honger. Geen mooie groene ogen meer, maar waterige poelen van ellende, geen hard body maar een opgezwollen buikje waar haar naveltje uitpuilt. Totaal zonder energie op de bank wachten tot er een bloembol geserveerd wordt.

Zomaar wat cijfers van internet geplukt. Voor iedereen vrij beschikbaar. Oh ja, ik moet de bron vermelden: Wikipedia. Zijn we hier heel scherp op. Ik haast mij te zeggen terecht natuurlijk. Snel doorlezen en relativeren, dat is wat ik meestal doe met dit soort gegevens. Vaak met een biertje naast de PC, een bak pinda’s ernaast.

Deze cijfertjes zijn schokkend. De grootste oorzaak van sterfte in de wereld is armoede. Niet zoals velen denken oorlog. Gewoon geen sanitaire voorzieningen, schoon drinkwater. Honger. Armoede. Wanhoop.

Het bruto Nationaal Product in Nederland is: 768.704 miljoen dollar
Het bruto Nationaal Product in Zimbabwe is: 641 miljoen dollar….

De waarde van alle in Nederland geproduceerde goederen en diensten, gedeeld door het bevolkingsaantal is 30.363 dollar.
De waarde van alle in Somalië geproduceerde goederen en diensten, gedeeld door het bevolkingsaantal is 600 dollar

In Nederland ligt de kindersterfte op Europees niveau. Hier sterven 6 op de 100 kinderen voor hun vijfde verjaardag.
In Sub-Sahara is de kindersterfte het hoogst. Daar sterft 1 op de 6 kinderen voor hun vijfde verjaardag….

Nederland staat op de vierde plaats qua snelheid van internetverbindingen. De gemiddelde downloadsnelheid is 11 megabits per seconde.
De toelatingsprocedure voor asielzoekers is in principe 6 maanden. De werkelijke tijd kan veel langer zijn…..

De discussie tussen ma en tante stopte. Beide dames keken elkaar enigzins beschaamd aan. Voelden dat er iets heel erg mis was met dit gesprek. Mijn schoonzusje kwam vragen of ze het toetje wilden? Wij hadden het eenvoudig gehouden. Met zo’n grote familie lopen de kosten behoorlijk op nietwaar?

Geert? Deze vla is twee dagen over de datum. Dat kan echt niet hoor, daar kan je ziek van worden..

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

One thought on “Honger. De barbecue

  1. Ik las onlangs ergens hoeveel kilo etenswaren er per persoon per jaar in Nederland in de vuilnisbad belandt. En dan te bedenken dat er elders mensen niet genoeg te eten hebben. Sterk einde, ja zo gaat het…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: