Lelijke mannen hebben beter zaad

Eindelijk! De schepping verklaard! Maar: hebben mooie mannen dan slecht zaad? En zijn mooie vrouwen minder vruchtbaar? En als je een lelijke man nu kruist met een mooie vrouw? En andersom?

Ik zit aan het strand en het bewijs paradeert voor me. Er zijn meer lelijke mensen dan knappe! Of om wat zelfspot te bedrijven: ik kijk in de spiegel! De stelling klopt!

Maar.. wat als onze lieve heer alleen maar mooie mensen had gewild? Dan had hij het anders aangepakt. De evolutie vormgegeven op een totaal andere manier. Stel, en ik zeg stél, dat de primaire levensvorm niet de mens maar Felis sylvestris catus, Kat M/V, zou zijn. Natuurlijk, dat voelt nú soms al zo, maar stel, de kater houdt er een fokkerij witte mannen, zwarte vrouwen en gele peuters op na.

Hij bepaalt de bloedlijn, wie er met wie wordt gekruist, rekent de genen door en denkt: Kate Moss x Jason Maraz dan krijg ik: juist! Een mooi nieuw Mens! Het is een een M worp dus de naam moet met een M beginnen. Hmm. Marloes? Nee, Mirjam? Of toch maar..?

Geweldig resultaat! Het nieuwe kindje heeft een geweldig uiterlijk, uitnemende eigenschappen, goed karakter, doorzettingsvermogen enzovoort. en bovenal, ze kan zichzelf helemaal wegcijferen voor anderen. Een nieuwe bloedlijn is geboren.

Het kán ook fout gaan natuurlijk. De worpeling vertoont allerlei zichtbare en niet zichtbare gebreken. Té grote neus, een onder ontwikkeld musculair stelsel, labiele inborst enzovoort. Maar wel creatief en lief.

Kater haalt zijn schouders op en denkt: “Ach, die verkoop ik wel een de één of andere slager, mooi voor de vleesproductie”.

Niet echt een aantrekkelijk beeld. De eerste stappen zijn gezet. Selectie op uiterlijk. Discriminatie op geslacht, Sorteren aan de geboortepoort. Meer en meer telt het uiterlijk, wordt je beoordeeld op de ‘good looks’. Slaat de frustatie toe als je niet met de ‘good looks’ bent geboren. Als je over de houdbaarheidsdatum heen bent.

Ik zit aan het strand, strandtent Jaffa, en twijfel of ik mijn t-shirt uit zal trekken. Geen ‘Superbody’, geen Ladies-op-geil-lijf. Schoonheid is niet betrekkelijk. Zit echt niet alleen van binnen. Of… vergis ik me?

Zit schoonheid wél van binnen? Is het geen combinatie van karakter; hoe onzeker soms ook; van gedrag en uiterlijk?

In mijn leven heb ik meisjes en mannen gekend die écht knap zijn. Echte vrienden met achter het knappe smoeltje een onzeker mens. Echte schoonheid is kwetsbaar, kan makkelijk vernietigd worden. Echte schoonheid laat zich niet eenvoudig herkennen. Echte schoonheid is zeldzaam. Heel zeldzaam.

Als mijn kater het voor het zeggen had dan zou hij mij in zijn fokprogramma gebruiken om een lief karakter in te brengen. Een mens dat zich kan inleven in de problemen van een ander. Maar:

Mijn kater is niet onfeilbaar. Hij zou over het hoofd zien dat er kleine onvolkomenheden in mijn karakter zijn geslopen. Onthechting, angst voor gebondenheid. Als iemand te dicht bij komt stoot ik haar af. Tegen mijn natuur in. Net zoals een kat die nooit iemand kwaad doet ineens uithaalt. Om mijn gevoelens te maskeren. Om de ander te beschermen.

En daarom schrijf ik de dingen die ik schrijf en doe ik wat ik doe.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

2 thoughts on “Lelijke mannen hebben beter zaad

  1. Ik moet zeggen, je schrijft goed.

    Wat betreft ‘mooie’ mensen, ik denk dat (ofja, ben er zeker van.) dat jouw beeld en mijn beeld van ‘mooi’ anders is, maar toch enigszins hetzelfde. Want neem nou de eerste beste zogenaamde ‘bekendheid’ zoals err.. Brad Pitt (in mijn ogen niet een geweldig knappe vent, maar gaat even om het voorbeeld.) er zijn toch een hoop vrouwen en uiteraard vast ook mannen die hem een ware ‘god’ vinden, dus dat is dan een soort.. standaard ‘schoonheid’ die bepaalde ‘celebs’ hebben.

    Maar, in mijn beeld van ‘mooi’ hebben de mensen zowel een mooi koppie als mooie persoonlijkheid, waarmee ik dan weer bedoel dat ze een ‘goed’ mens zijn (eerlijk, betrouwbaar, creatief blablabla)

    Maar, inderdaad, dat is erg zeldzaam, hoe je het ook wilt bekijken.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: