dies Lunae – Hamburg

De weg erheen is lang. Binnen 100 km 14 x wegwerkzaamheden. 6,5 km elk. Hamburg is verborgen achter stofwolken. Wat mij verbaasd is dat als je op de A1 rijdt er weinig te zien is van de stad, tot je de stadsgrens passeert. Bij andere steden zie je van verre de wolkenkrabbers, rijen flats en industrie. Bij Hamburg niet. Het is verwarrend de provincie te zien doorlopen in de stad.

Ik vind het een bijzondere stad, een mooie stad. Een gemankeerde stad. Net als in Rotterdam ontbreekt het oude hart. Beide steden zijn in koele bloede vermoord. Vreemd genoeg verdwijnt die indruk zodra je de auto geparkeerd hebt en de stad inloopt. Dan houdt de vergelijking met Rotterdam op. Hamburg heeft allure. Is een modaine stad die zijn noodlot omgezet heeft in een kans. Moderne gebouwen zijn feilloos ingepast in het grondplan. De oerlijnen van Hambug, haar kanalen, zijn niet door het bombardement aangetast. Eethuisjes, cafeetjes, bistro’s liggen naast de duurste restaurants. Gewone mensen winkelen tussen de beau monde van het Noorden. Parijs heeft de Champs Elyssee, London Bond Street, Amsterdam de PC maar Hamburg heeft de Neuer Wall. Bijzonder omdat de winkels aan beide zijden van de straat aan het water liggen. Gucci, Hermés, noem maar op, ze zitten er allemaal. Ben benieuwd hoe ze hier de PC tractors noemen. Wall Kliefer?

Hamburg is een moderne stad met klassieke uitstraling. Een stad waarin het centrum rondom de haven is gebouwd. Waar de haven echt deel uitmaakt van het leven. Een stad waar het verleden niet is verdwenen, waar de geesten van 42.000 doden ronddolen. Iedereen heeft familieleden verloren in één van de grootste oorlogsmisdaden gepleegd door de geallieerden. Vergelding voor bombardementen op Rotterdam, Quernica, London, Coventry. Ik vind het moeilijk te accepteren dat dit noodzakelijk was. De oorlog niet meegemaakt zullen mensen die er middenin hebben gezeten zeggen. Nee, gelukkig niet. Mijn familie heeft al genoeg te verduren gehad en toch ben ik niet haatdragend.

Er wonen 1.7 miljoen mensen in de stad. Hele delen niet gezien natuurlijk. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat het een fijne stad is om te wonen. Een beetje Rotterdam aan de Elbe. Met een sfeer uit Venetië. En de klasse van London of Parijs.

Een stad die me heeft geraakt. Zozeer dat ik één van de verhalen die ik heb gehoord ga uitwerken in een korte roman. Een verhaal over twee mensen die elkaar voor de oorlog hebben ontmoet en die in de oorlog onbewust tegenover elkaar komen te staan. Liefde boven Hamburg.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: