dies Solis – Boerenmarkt! Leuk!

Boerenmarkt! Nooit gedacht dat ik het leuk zou vinden. Vakantie maakt onvermoede emoties los: Geertje vindt boerenmarkt leuk…. Tja.
Moet iets te maken hebben met het platteland ofzo. Al moet ik zeggen dat ik zeggen dat het meisje van de biertap ook in Amsterdam tot haar recht zou komen. Ik vang haar ogen..

‘Wurd an diese seite auch noch serviert!!!!’, werd haar toegebeten door een duidelijk locaal uitziende Duitse vrouw. Grammaticaal vast niet goed weergegeven, maar wel duidelijk. Ik moest mijn plek kennen. Het meisje brak de schijnbeweging om mij een biertje te serveren af. Fraulein bestelde iets van 10 bier, 5 cola en nog wat losse dingen. Mij restte een vernietigende blik. Lief lachte ik terug. ‘Hmpff..’.

Wat worden er toch leuke dingetjes aangeboden op zo’n markt. Zakje knoflookkruiden 9 Euro, 3 geurbolletjes van hout 5 Euro aub. Als de verkoper een goed verhaal heeft trap ik er altijd weer in. Ach ja, het hoort erbij zeg ik dan. Morgenochtend worden er zes flessen wijn bezorgd. En nu maar hopen dat ze smaken…

Boerenmarkt! Leuk! Wat mij opvalt is de gelijkenis tussen de bezoekers, de verdwaalde toerist daargelaten. Even terzijde: ik had een driekwart broek aan en kreeg het gevoel dat ik met een bord rondliep waarop vermeld stond: Toerist! Geld! Plukken die hap!. Zal ik me wel in vergist hebben… Maar goed, ik heb vele boerenmarkten over de hele wereld bezocht en wat mij opvalt is dat alle mannen van boven de. pak hem beet, 40, een geruit overhemd aan hebben. Een heel gewoon geruit overhemd, model theedoek, of als boer is keuterboer model vaatdoek. Waarom nu toch? Zouden al de kippen en varkens, geiten en schapen niet eens iets anders willen zien? Om maar niet te spreken over de boerin! Want die zien er top uit. Paasbest ook op andere tijden. Geldgebrek kan het niet zijn, een BMW X5 krijg je niet onder de 60 ruggen. Ook niet in Duitsland.

Het geruite overhemd. Een icoon in boerenland. Het wordt voor mij echt gissen waar dit veschijnsel van daan komt. Camouflage? Niet opvallen? Wellicht een veel eenvoudiger verklaring: kruiselings geweven stof is veel sterker, en waarom dan geen leuk, hip kleurtje toegevoegd. Wat ik echter helemaal onverklaarbaar vind is dat Tommy Hilfinger deze ‘trend’ heeft overgenomen. Of, en dat is echt fout: Benneton! Nou, één ding is zeker: in zo’n overhemd zien de dames je echt niet staan. Waarbij mijn eerste conclusie, camouflage, toch een afdoende verklaring geeft. Wederom terzijde: ik heb er ook één… shame on me. Maar met opzet natuurlijk haha! Soms moet je jezelf kunnen onttrekken aan de aandacht van de dames. Tja…

Boerenmarkt! Leuk! Geloof me, ik weet het klinkt anders, maar ik vind het echt leuk. Ongedwongen en echt. Ze prikken zo door je maniertjes heen en weten direct of je iets meent, of je serieus bent. Hier hoef je geen toneel te spelen, je anders voor te doen als die je bent. Er is nog een voordeel: het smaakt overal hetzelfde. De bramenjam, de bosbessenvla, de zelfgestookte jenever. De taart.

Boeren zijn de uitvinders van MacDonalds. Je weet wat je krijgt: slap brood met pitjes maar met een goed stukje vlees.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: