19 mei 1925

Je loopt langs een ligusterhaag, rondgeschoren. In de schaduw van de Nederlandse Hervormde Kerk, weggestopt onder hollandse dakpannen, aan het water van de Montfoortse Vaart ligt het huis van mijn schoonmoeder.

Als je het erf oploopt stap je in het verleden. Weinig is er veranderd sinds de vorige eeuw. Eigenlijk niet sinds het huisje is gebouwd, direct na het graven van de Vaart in 1617. 
In de tuin de rozen van mijn schoonvader, die mij nooit heeft gekend als schoonzoon. Rozen, die net als hij , maar een klein stukje hebben om op te leven. Ze bloeien tegen de verdrukking in. Jan, kruidenier te Linschoten, filosoof en criticus.
Hendrika woont, samen met een wisselend aantal katten, in dit vooroorlogse paradijs. Hier kan je binnenlopen en op elk moment de geur van draadjes vlees opsnuiven, de was ruikt nog als was, niet naar iets chemisch.
Geboren in 1925,  boerendochter,  in Woerdens Verlaat. Het jaar waarin Gore Vidal, Jan Wolkers en Margaret Thatcher geboren worden. Hitler Mein Kampf publiceerde. De eerste tekenen voor een nieuwe wereldbrand zich begonnen af te tekenen. 
De vrouw die moeder is van Ien. De vrouw die haar hele leven heeft gewijd aan anderen, aan haar man, haar gezin, aan God.  Die leeft alsof de wereld om haar heen nog dezelfde is als in 1925. Zich verbaasd over de harteloosheid van mensen. En zich ertegen verzet. Vasthoud aan haar manier van leven. Gek worden we ervan. Maar bewonderen doen we het ook.
Dit jaar is ze 84 jaar geworden. Van sterke vrouw in 1979 toen ik ‘bij Soede kwam’ verweerd door de tijd tot een broos iemand. Uiterlijk. Van binnen is ze nog net zo sterk als toen. 
De geur van rozen bedwelmd je. Zittend in de tuinstoel, een biertje drinkend dat jezelf hebt meegenomen, kán de weemoed toeslaan. Waarom moet alles veranderen? Hendrieka lacht daarom, en citeert: 
Ef.2,10
Gods werk zijn wij, geschapen in Christus Jezus, om in ons leven de goede daden te realiseren die God voor ons al bereid heeft.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: