4 mei

dam Moments of perfect clarity.

Ik kwam deze uitdrukking tegen op een blog die ik volg. Een uitdrukking die je kan proeven, die smaakt naar vrijheid, naar hoop, toekomst. Een literair pareltje.

‘Moments of perfect clarity’. Een uitdrukking die je begrijpt maar niet goed kan vertalen. In het Nederlands komen we slechts tot ‘en ineens zag ik het’, ‘de schellen vielen van mijn ogen’. Ook ‘ik zag het licht’ komt in de buurt. Nederlanders zeggen het nét anders. Minder poetisch.

Je kijkt in de spiegel en ziet voor het eerst de man achter de jongen, de vrouw zonder masker. Het besef dat je leeft. Mag liefhebben. Mag bestaan. Je herkent zo’n moment, a moment of perfect clarity.

Tijdens de Nationale herdenking herdenken we alle burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. We herinneren ons de periode van onvrijheid.

Je kijkt naar de beelden van de Dam, naar de kranslegging bij het Nationaal Monument en staat 2 minuten stil. Je gedenkt 50 miljoen doden in 2 minuten….

A moment of perfect clarity.

Published by Geert Smits

Photographer | Graphic Designer | Writer | Dutch | Rotterdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: